Одржано пето Невесињско сијело у Београду

Традиционално саборовање Невесињаца, коме је присуствовало око 400 званица, одржано је синоћ у Сава Центру, у организацији Удружења Невесињаца у Београду.

Невесињци су се по пети пут окупили на традиционалном Невесињском сијелу, а међу гостима су били  начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић са сарадницима, председник општине Вождовац Александар Савић, народни посланик и пријатељ Херцеговаца Миодраг Линта.

Међу гостима су се, поред ратног команданта Невесињске бригаде Новице Гушића, нашли ипредставници Удружења Срба из Херцеговине и њихових потомака у Војводини Ђорђо Радојичић, Јованка Иванишевић и увек насмејани Пејо Бајчетић, председник Удружења Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине у Средњем Банату, Урош Милојевић, председник Удружења Херцеговаца у Вршцу, Божо Пашајлић, представници Клуба Гачана председник Светозар Црногорац, Слободан Драшковић и Дејан Мастиловић…

Прота Милован Глоговац је благословио скуп и пренео поздраве владике Григорија, који је ове године због бројних обавеза био спречен да присуствује скупу.

Сијело је почело песмом Јелене Грубачић, након чега је домаћин Сијела Зоран Пејановић поздравио окупљене госте. На врло емотиван начин окупљеним земљацима су се обратили начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговићи и председник општине Вождовац Александар Савић.

У програмском делу, који се тематски бавио Првим светским ратом, учествовали су: гуслар Славко Алексић изводећи део песме “Сарајевски атентат”, глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић са фрагментом из представе   „Време части и поноса“, по књизи „Живот преточен у памћење“, а посебан печат програмском делу дала је глумица Ивана Жигон рецитујући стихове песме “Плава гробница” Милутина Бојића.

Глумац Небојша Глоговац је прочитао писмо Арчибалда Рајса упућено војводи Живојину Мишићу.

Мушка певачка група из Невесиња и музичка школа “Мокрањац” из Београда представиле су се народним песмама и играма из Невесиња.

Тачку на диплама извео је Војин Радојичић.

А госте су хумором забавили глумац Жељко Нинчић и афористичар Митар Ђерић – Лаки, после чега је одржано такмичење “Покажи шта знаш” на коме је победила Јелена Грубачић, док је друго место освојила група Радојичићи, а треће рецитатор Милан Гутић, неизоставан део херцеговачких сијела са својом “Рајском водом”.

Најмлађи члан на скупу био је већ искусни сијелџија четверогодишњи Душан Чабрило коме је ово било треће сијело.

Уз богату томболу, за добро расположење гостију до ситних сати побринули су се оркестар “Анђин сан”  и Јелена Грубачић, а програм је, по традицији, на себи својствен начин водио Миливоје Бештић.

текст: Трифко Ћоровић

Фото: Слободна Херцеговина

www.slobodnahercegovina.com

Невесињско сијело

ВИДЕО СНИМЦИ