Промоција Сабраних дјела Пера Слијепчевића

Поштовани пријатељи и земљаци,

Обавјештавамо вас да ће се дана 28.04.2014 године у 20,00 часова у Задужбини Илије М. Коларца, а у организацији завичајног удружења Клуб Гачана у Београду, одржати Промоција Сабраних дјела Пера Слијепчевића, те вас позивамо да са пријатељима и познаницима присуствујете овој Промоцији.

О Перу Слијепчевићу ће говорити:
1. Академик Алекса Буха
2. Академик Рајко Петров Ного
3. Академик Радован Вучковић
4. Академик Станиша Тутњевић

Промоцију ће водити истакнути новинар Милош Марковић.

Перо Слијепчевић (1888-1964), угледни професор универзитета у Београду је у плејади истакнутих српских интелектуалаца двадесетог вијека представљао изузетну стваралачку личност.
Као велики ерудита и мислилац вршио је у своме времену снажан утицај у многим областима интелектуалног живота.
Перо је један од најбољих германиста ког је српска наука у књижевности имала. Написао је бриљантне есеје о српској књижевности, култури и писцима.
Осим тога, његовом политичком, историјском и културно-просвјетном раду нема равног у омладинској генерацији пред Први свјетски рат, већ и уопште у српској култури.
Учесник је у Балканским ратовима као добровољац. Са Владимиром Гаћиновићем одлази у Америку и скупља добровољце, помоћ за настрадале породице велеиздајничког процеса и ради на обнављању Просвјете, чији је касније био секретар.
Перо је један од најзначајнијих представника Младе Босне, њену визију и идеологију уобличио је у фактичко-историјски рељеф, а о јунаштву и жртви њених јунака изрекао је и написао најтужније и најљепше ријечи.
Слијепчевићеве огледе о старим српским задужбинама стручњаци сматрају бисерима српске есејистике, који су достојни и најстрожије антологије европског есеја.
Сабрана дјела Пера Слијепчевића су одштампана у десет томова у издању куће ,,Свет књиге“ из Београда и Академије умјетности Републике Српске из Бање Луке.

Биће нам велико задовољство да заједно присуствујемо наведеној свечаности и тиме одамо дужно поштовање овом угледном и заслужном Гачанину.

Клуб Гачана у Београду
Предсједник
Светозар Црногорац