НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ

Претходног викенда значајне туристичке дестинације у Београду и дијелу Шумадије посјетила је врло занимљива група. Наиме, ради се о најбољим ђацима Основне школе “Ристо Пророковић“ из Невесиња, који су, захваљујући свом успјеху у току деветогодишњег школовања, заслужили јединствену награду – бесплатан викенд у Београду.

Групу је чинило 15 ученика, од којих њих 14 има диплому “Вук Караџић“, а један је најбољи спортиста Невесиња.

Предводила их је наставница енглеског језика Биљана Дамјанчевић.

Путовање је, четврту годину заредом, организовало Удружење Невесињаца у Београду.

Првог дана посјете, након размјештаја у удобним хотелским собама и кратког одмора, млади одликаши посјетили су Народну библиотеку Србије, Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Стари Генералштаб и Војни музеј.

Другог дана активности су започете посјетом манастиру Раковица, гдје почивају земни остаци два српска патријарха, Димитрија и Павла. Након тога били су у прилици да Београд и знатан дио Србије посматрају са Авалског торња, а затим су се, у Спомен парку у Јајинцима, поклонили сјенима десетинама хиљада невино страдалих Срба, Јевреја, Рома и осталих које су њемачки окупатори стријељали у Другом свјетском рату. Потом је слиједио обилазак и разгледање града посебним туристичким аутобусом, а на крају и бродом, који је пловио око Великог ратног острва и око Калемегдана. У међувремену су посјетили Саборну цркву и прошетали тржним центром “Ушће“.

Трећи дан је започео свечано, пријемом код предсједника општине Вождовац, доктора Драгана Вуканића. Након поздрава и дирљивог обраћања размијењени су поклони; предсједник Вуканић је младим гостима поклонио књиге, а они њему икону Светог Василија Острошког и Тврдошког, знак захвалности и дубоког поштовања за све оно што је до сада учинио и за Невесиње и за вуковце из претходних генерација.

Поклоне, комплет књига, одликашима је уручио и предсједник Извршног одбора Удружења Невесињаца у Београду, Љубомир – Љубо Бабић.

– Драга наша дјецо, нека вам ово путовање и све лијепо што сте у току путовања доживјели буде подстрек за даље успјехе у животу. Желимо вам добро здравље и вјерујемо да ћете, након завршеног школовања, доприносити напретку нашег Невесиња, као што то чините сада, у својим младим годинама, између осталог, рекао је Бабић.

На путу за Невесиње група је посјетила два значајна историјска комплекса. Најприје Орашац, мјесто гдје је подигнут Први српски устанак. Ту им је домаћин био господин Драган Адамовић, ранији предсједник мјесне заједнице, који је прије неколико година потписао повељу побратимства са невесињском мјесном заједницом Лука. Уз домаћинско послужење, организовано бриљантно стручно представљање детаља наше историје у Марићевића јарузи и Музеју устанка, гости су уживали у архитектури зграде Основне школе, грандиозном споменику вожду Карађорђу у бијелом мермеру, као и у пејзажима овог лијепог и у сваком погледу богатог краја.

Други комплекс је Опленац, задужбина краљевске породице Карађорђевић. У оквиру овог комплекса посјетили су Спомен цркву светог Ђорђа са криптом, кућу краља Петра првог и Карађорђев конак.

Домаћини на Опленцу су били потомци Невесињаца који су се половином прошлог вијека населили у село Винча код Тополе, успјешни млади домаћини Горан Арсенијевић и Драган Манојловић са породицама. Они су госте послужили ручком, спремили храну и сокове за пута, а на крају организовали обилазак чувене винарије Александровић у Винчи.

На крају посјете, на растанку у сред уређених воћњака и винограда у срцу Шумадије, млади гости из Невесиња нису крили одушевљење свим што су доживјели у току овог јединственог путовања. А домаћини, Удружење Невесињаца у Београду, задовољство што је још једна наградна екскурзија у њиховој организацији протекла баш онако како су је у најбољим жељама замишљали и планирали.

Зоран Јањић

Фотографије: Зоран Иваниш

Посјета ученика 2013