ВУКОВЦИ ИЗ НЕВЕСИЊА И ОВЕ ГОДИНЕ ГОСТИ УДРУЖЕЊА

У времену од 4. до 7. јуна ове године, у организацији нашег Удружења, на наградном путовању боравили су најбољи ученици завршног разреда Основне школе “Ристо Пророковић“ из Невесиња. Ради се о ученицима који су за сво вријеме досадашњег школовања имали одличне оцјене и носиоци су дипломе “Вук Караџић“. Може се рећи да је ово већ традиционална активност Удружења, која је први пут организована 2010. године. Традиција је да на путовање иду и ученици завршног разреда који спадају у групу дјеце са посебним потребама, као и спортисти који су носиоци медаље републичког и вишег значаја, без обзира на успјех у школи.
Ове године у групи је било једанаесторо дјеце.

11377180_707358406041103_1565643278692441565_n

Првог дана путовања, на путу ка Београду, група се накратко задржала у Вишеграду, гдје су проширили своја знања о чувеној ћуприји на Дрини, а потом се прошетали новосаграђеним каменим градом – Андрићградом.
Затим су наставили пут до Краљева, гдје их је сачекао Милан Јањић, Невесињац који се ту настанио и засновао породицу. Милан је, у маниру доброг домаћина, за наше млађане госте приредио ручак, након чега су заједно отишли у Жичу и посјетили манастир са “седмовратом“ црквом.
У вечерњим часовима група је пристигла у Београд, гдје је провела већину времена овог јединственог путовања.

На почетку другог дана приређена је мала свечаност, на којој су представници Удружења ученицима и њиховим наставницима уручили поклоне, вриједне књиге које је, као и прошле године, даровао Завод за уџбенике из Београда. Ту нам се прикључио Божидар Глоговац Требињац, који је свима поклонио по једну своју збирку пјесама.

Туристичко путовање престоницом почело је са духовног центра Београда и Србије – Светосавског платоа, гдје су посјетили Народну библиотеку Србије и Храм светог Саве. Потом су посјетили Дом народне скупштине, гдје их је примио потпредсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону, народни посланик Миодраг Линта.

Након ових посјета били су гости Основне школе “Душко Радовић“ на Новом Београду, гдје је организована свечаност за памћење. Након обиласка учионица и кабинета, у школској библиотеци је потписана Повеља о братимљењу двије школе, коју су потписали директори Радојица Тадић, у име школе “Душко Радовић“ и Милан Бејатовић, у име школе “Ристо Пророковић“. Договорени су основни садржаји будуће сарадње, међу којима су и узајамне посјете. То ће бити лијепа и јединствена прилика да основци из Београда дођу у посјету својим вршњацима у Невесиње. Радост због сусрета и тог лијепог чина осјећала се на сваком кораку, у сваком кутку школе, а дружење се наставило у вечерњим часовима на забави коју су домаћини приредили поводом завршетка школске године.

У међувремену, у поподневним часовима, наши гости из Невесиња посјетили су манастир Раковица, гдје су сахрањена два српска патријарха, Димитрије и Павле. Потом су Београд и један дио Србије разгледали са висине Авалског торња, а обишли су и Споменик незнаном јунаку.
На крају дана учињена је посјета Спомен парку у Јајинцима, једном од највећих српских стратишта у Другом свјетском рату.

Трећи дан путовања започео је посјетом Музеју Николе Тесле и наставио туристичким обиласком града отвореним аутобусом. Лијепо вријеме је допринијело да утисак са ове вожње буде потпун. Након вожње група је, уз стручно објашњење туристичког водича, прошетала Београдском тврђавом.
Пријатно поподне наши гости су провели на Ади Циганлији, а друштво су им правили нови пријатељи, ученици и наставници Основне школе “Душко Радовић“.

Четвртог, последњег дана, гости су на путу за Невесиње посјетили Спомен комплекс Карађорђевића на Опленцу. Ту им је домаћин била породица Микице Арсенијевића из села Винча код Тополе. Заслугом Микице, његове супруге Милке, родом од Манојловића из Шипачна код Невесиња и њиховог сина Горана омогућена је посјета свим објектима Комплекса, као и чувеној винарији Александровић. Врхунац гостопримства је био ручак за комплетну групу у дому Арсенијевића у Винчи.

На самом крају путовања по Србији група је посјетила туристички комплекс “Дрвенград“ на Мокрој Гори.

Тиме се успјешно завршило и ово наградно путовање.
Гости нису крили одушевљење са свим што су у току овог путовања видјели доживјели.
А организатор путовања, Удружење Невесињаца у Београду, задовољан је што је и ове године био у могућности да на овај начин скрене пажњу на ове вриједне младе људе и да их награди за њихове резултате у почетном дијелу њиховог школовања.

З.Ј.