У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ЗАВИЧАЈНА МАНФЕСТАЦИЈА „НЕВЕСИЊСКО СИЈЕЛО“

20 februar 2023 извор: Радио Невесиње
 
У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ЗАВИЧАЈНА МАНФЕСТАЦИЈА „НЕВЕСИЊСКО СИЈЕЛО“
 

У Београду је протеклог викенда одржано традиционално годишње окупљање Невесињаца који живе у српској пријестоници и њихових пријатеља из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе. Овогодишња смотра пријатељства, завичајне пјесме и угодног дружења окупила је око 400 учесника који су дошли да разгале срца и евоцирају успомене на завичај. Културно-забавну манифестацију је организовало Удружење Невесињаца, њихових потомака и пријатеља у Београду. Дружење је мотивисано жељом и потребом чувања херцеговачких коријена, његовања српског језика и још увијек живе и богате културне баштине Невесиња.

Вишечлану делегацију из Невесиња предводили су начелник општине Миленко Авдаловић, предсједник Општинског парламента Момчило Вукотић и народни посланици Илија Таминџија и Огњен Куљић. Гости свечаности били су и представници Општинске борачке организације Невесиње, Музичке школе „Свети Роман Мелод“, чланице етно групе „Свети Димитрије“ и народни гуслар Мирослав Шиљеговић.

Након благослова свештеника Лазара Манигоде, госте је поздравио домаћин овогодишњег сијела, предсједник Извршног одбора Удружења Невесињаца у Београду, Зоран Јањић. Он је нагласио да су овакви скупови још од 30-тих година прошлог вијека будили сјећања на завичај и обичаје из херцеговачког краја.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изразио је захвалност Удружењу Невесињаца на организацији величанственог скупа. Он је нагласио да су везе Београда са Невесињем и читавом Републиком Српском из године у годину све јаче. Подсјетио је и на донацију Владе Србије општини Невесиње од шест милиона марака од које су стимулисана нова радна мјеста, обновљен Дом културе, проширени капацитети образовних установа, изграђена саобраћајна и водоводна инфраструктура.

Поздраве од побратимске општине Вождовац пренијела је предсједница ове градске општине Ивана Томић Илић. Гост сијела био је и посланик у Скупштини Србије, рођени Невесињац Милимир Вујадиновић.

Посебно поштовање кроз културно-умјетнички програм исказано је према легендарном команданту ратне Невесињске бригаде Новици Гушићу. Познати филмски и позоришни глумац Тихомир Станић подсјетио на славног команданта читајући одломак из књиге „Ово теби причам“ Миленка Авдаловића и пјесму „ Митровдан који траје“ Мира Ковача. Пјесму „Митровданска офанзива“ уз струне древног инструмента интерпретирао је гуслар Мирослав Шиљеговић.

Забавно-музички репертоар био је у знаку традиције и старих народних обичаја. У програму су наступили Етно група „Свети Димитрије“, ученици Музичке школе „Свети Роман Мелод“, Мушка пјевачка група Удружења Невесињаца и пријатељи из Сечња. За духовите досјетке био је задужен афористичар Митар Ђерић Лаки.

У преосталом дијелу програма госте сијела забављао је музички оркестар са вокалним солистима Милицом Крсмановић и Милојем Бубањом.

Организатор је припремио и богату томболу, а као највриједније награде уручене су гусле, пршут и сир торотан.