У НЕВЕСИЊСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ВУКОВЦЕ

 
 
У НЕВЕСИЊСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ВУКОВЦЕ

У Основној школи „Ристо Пророковић“ данас је уприличен пријем за најбоље ђаке завршних разреда и њихове родитеље. Овом приликом за ученика генерације проглашена је Елена Голијанин, а  диплому „Вук Караџић“ понијели су Милош Ковачић, Анђелина Говедарица, Софија Братић, Милан Граховац, Невена Граховац, Санда Чворо, Маријана Иванишевић, Сњежана Стајић и Ивана Граховац.

 Elena G 1

Ученик генерација Елена Голијанин с разлогом се окитила овим цијењеном признањем. Поред одличног успјеха и примјерног владања, Елена је постигла и велике успјехе на школским такмичењима. Прошле године била је републички првак из физике, треће мјесто припало јој је на Републичком такимчењу из математике, а  прије двије године била је републички првак из српског језика, чиме је ова вриједна основка показала да је током свог деветогодишњег школовања овладала широким знањем и помјерила границе успјеха невесињских основаца.

Елена каже да је уживала током школовања у основној школи и да су сви њени успјеси дошли спонтано.

„Данас се осјећам лијепо. Драго ми је што сам проглашена за ђака генерације“, поручила је она и додала да ће се трудити да настави путем успјеха.

Директорица Основне школе „Ристо Пророковић“ имала је данас само ријечи хвале за своје најбоље ученике.

„Од 129 свршених основаца, њих 10 је заслужено понијело диплому ‘Вук Караџић’, а ученик генерације Елена Голијанин је ванредно надарен ученик из више научних поља“, рекла је Шаран , која није крила понос због својих талентованих ученика.

Истакла је да посебну захвалност за успјех ђака дугује њиховим родитељима, али свакако и просвјетним радницима.

За крај, директорица је ученицима  пожељела много среће, здравља и успјеха у даљем животу.

Свечаном пријему у основној школи присуствовали су и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и представници Удружења Невесињаца из Београда.

Начелник Миленко Авдаловић уручио је најбољим основцима новчану награду и пожелио им сву срећу овог свијета.

„Драга дјецо, наставите овако добро да учите, вјерујем да сте ви наши најбољи“, истакао је Авдаловић, напомињући их да их у средњој школи чека више одговорности и обавеза.

У име Удружења Невесињаца у Београду вуковцима се обратио Божидар Бјелица Јапан.

„Иако се у нашим државама често понавља да наука и знање нису важни, они су и те како важни, а ви сте доказ тога“, рекао је Бјелица.

Назвавши их вуковима знања, овој надареној дјеци поручио је да треба да се боре за праве животне вриједности, а то су, поред породице и отаџбине, знање и стручност.

„Ви сте наша будућност. Вама је дар од Бога да будете најбољи, да будете добри музичари и спортисти, а прије свега велики људи, зато немојте заборавити Невесиње већ наставите мисију Удружења Невесињаца“, рекао је Бјелица и додао да је поносан што је Невесиње расадник љепоте и знања.

У делегацији Удружења Невесињаца били су и Недјељко Мишо Бјелица и Горан Стајић.

Данашњу свечаност поводом завршетка основне школе и проглашења вуковаца и ученика генерације уживо, путем видео-линка, пратио је и предсједник Хуманитарног друштва „Хиландар“ из Мелбурна Слободан Шушњар.

Честитао је ученицима на постигнутом успјеху и пожелио им да тако наставе и даље.

Хуманитарно друштво „Хиландар“ на челу са господином Шушњаром препознало је труд и рад младих Невесињаца и одлучило да их награди. Вуковци су добили новчану награду у износу од 200 КМ, а ђак генерације 500 КМ.

Удружење Невесињаца ове године за носиоце дипломе „Вук Караџић“, због пандемије вируса корона, није могло да уприличи екскурзију у Београду, али је обезбједило лијепе награде − књигу  „Монографија Невесиња“ и таблет за вуковце, а монографију и лаптоп за ђака генерације. Завичајно удружење  је претходних десетак година са много воље и љубави организовало наградно путовање најбољих ученика и спортиста у Србију.

Општина Невесиње вуковце је наградила новчаном наградом од 100 КМ, а ученика генерације са 150 КМ.

Ученици и директорица Мара Шаран захвалили су се пријатељима школе на лијепим поклонима,  понајвише због тога што су показали да се и у данашње вријеме цијене знање, труд и таленат.

2

V2

V4

V5

V6

VV8

ТАЊА ИВКОВИЋ

Извор: Радио Невесиње