Невесињско сијело у Београду

Драги пријатељи,

Као што сте с нестрпљењем очекивали да се поново види наш сајт, вјерујем да са исто толико нестрпљења чекате и Невесињско сијело.

Сигуран сам да знате већину детаља о Сијелу – чули сте од пријатеља, прочитали сте у новинама или на сајтовима у нашем завичају, посјетили сте специјално покренут блог www.nevesinjskosijelo.blogspot.com

Но, без обзира на то, желим да вас и на овом мјесту упознам са неким подацима који ће вам бити водиља да се одлучите и дођете на ову јединствену завичајну смотру.

Дакле, четврто обновљено Невесињско сијело одржаће се дана 23. фебруара 2013. године у ресторану Центра Сава у Београду, са почетком у 18.30 часова.

Као што видите, ове године смо одлучили да се окупимо нешто раније него претходних година. Ово је првенствено због тога да имамо времена да реализујемо све садржаје које смо планирали, а да остане довољно времена за дружење, пјесму и игру. Организациони одбор се потрудио да осмисли и припреми богат и садржајан културно – забавни програм.

Окосница овогодишњег програма ће бити књижевност.

Акценат је дат на књижевне ствараоце из Невесиња и оне који су објавили неко дјело о Невесињу. Може дјеловати мало вјероватно, али је чињеница да је само у току протекле године објављено дванаест наслова – књига које су објавили Невесињци и један наслов о Невесињу. Списак тих дјела можете видјети на нашем сајту, а потрудићемо се и да вам их представимо у наредном периоду.

Ако кажемо да ће у програму учествовати пјесник академик Рајко Петров Ного, свестрана умјетница и велики пријатељ Невесиња Ивана Жигон, наш надалеко чувени глумац Небојша Глоговац, пјесник и филозоф, маркантни Требињац Божидар Глоговац, афористичар Митар Ђерић – Лаки, културно – умјетничко друштво из Невесиња, те више осталих, мање познатих чувара традиције и обичаја нашег завичаја попут гуслара, пјевача, гајдаша, здравичара…, онда је то најбоља позивница да дођете и уживате у овој својеврсној духовној моби.

Кроз програм ће нас водити провјерени тандем који чине Снежана Лукић и Миливоје Бештић, а забављаће нас оркестар “Анђин сан“ из Новог Сада, који има репертоар за све укусе, за старе и за младе.

Од гостију очекујемо руководство општине Невесиње, владику захумско – херцеговачког и приморског Григорија, руководство братске општине Вождовац, делегацију Урдужења Срба из Херцеговине у Војводини.

А за карте су се већ распитивали Невесињци или пријатељи Невесиња  из Новог Сада, Бачке Паланке, Инђије, Гајдобре, Зрењанина, Вршца, Сечња, Смедерева, Пожаревца, Свилајнца, Ваљева и многих других мјеста наше Србије.

Посебну драж Сијелу ће дати томбола. Пријатељи нашег Удружења су се потрудили да ове године имамо заиста вриједне награде. Традиционално, Удружење ће додијелити гусле као главну награду. Поред тога, сијелџије ће бити у прилици да добију љетовање у Грчкој за двије особе, седам дана на Златибору за двије особе, сабрана дјела Његоша, неколико умјетничких слика, вриједне одјевне предмете, али и осушени свињски пршут из Невесиња, мјешину сира торотана, капу заврату, вунене чарапе и многе друге награде.

Но, све то само по себи не би имало толику вриједност, да није љубави и других позитивних вибрација које ћемо донијети и исказати на нашем Сијелу. Јер, то је јединствена прилика у години дана да се видимо, поразговарамо, упознамо, нашалимо, запјевамо, проколамо и заиграмо. Све са основним циљем да знамо једни за друге, да очувамо своју традицију и обичаје, да развијамо свијест о нашем поријеклу и идентитету, како би створили чврсти корјен из кога ће расти и развијати се здраве и сигурне гране наших потомака.

Зато, дођите да сијелимо, драги пријатељи.

З. Јањић