ВУКОВЦИ ОШ „РИСТО ПРОРОКОВИЋ“ У ПОСЈЕТИ БЕОГРАДУ

ВУКОВЦИ ОШ „РИСТО ПРОРОКОВИЋ“ У ПОСЈЕТИ БЕОГРАДУ: Удружење Невесињаца по шести пут угостило најбоље ученике
Извор: Слободна Херцеговина

Најбоља 22 ученика ОШ „Ристо Пророковић“ из Невесиња били су гости Удружења Невесињаца у Београду. Тако је традиција настављена и шесту годину у низу. Успјешност ове акције потврђује и пораст броја „вуковаца“ у Невесињу

Удружење Невесињаца у Београду је награђеним ученицима припремило веома садржајан програм.

Прво вече боравка (четвртак) у Београду деца су прошетала Савским кејом и са наглашеном знатижељом исказала интересовање за изглед будућег Београда на води.

У петак ујутру ученици су се дружили са гласовитим херцеговачким пјесником и филозофом Божидаром М. Глоговцем.

Након тога,преседник Скупштине Удружења Невесињаца у Београду Љубо Бабић је свим носиоцима диплома „Вук Караџића“, ђаку генерације и најбољем ђаку спортисти Невесиња, уручио пригодне поклоне. Ове године то је био „Речник српско – енглеског језика“, поклон Завода за уџбенике Републике Србије.

У Народној библиотеци Републике Србије деца су се дружила са библиотекарима, а њухов домаћин испред Удржења била је Здравка Радуловић.
Посебне импресије на ученике је оставила посјета недавно завршене крипте Храма Светог Саве, која је један од најрепрезентативнијих простора у српској престоници.

Наредног дана у пратњи водича ученици су обишли калемегданску тврђаву и упознали се са историјом Београда од његовог постојања, утицаја Турске владавине, периода буна и устанака, времена светских и локалних ратова и догађања, до савременог доба.

Деци је посебно био интересантан поглед на Београд из туристичког аутобуса, са дунавске и савске перспективе са брода. Уз туристичке, архитектонске, историјске, институционалне лепоте Београда, деца су посебно коментарисала лкепоту паркова и зелених површина.

Специфичан изазов за децу била је посета Дворском комплексу и Краљевском двору на Дедињу. Снажном утиску допринело је особље које је веома љубазно и непосредно презентовало историјске спознаје.

Дјеца су присусутвовала литургији у манастиру Раковица где су се поклонили и сенима блаженопочившег патријарха српског Павла. Монахиње су упознале ученике са историјом овог данас најзначајноијег београдског манастира.

Поглед на Београд са Авалског торња за децу је био специфичан доживљај уз пригодна питања из географије, о положају Београда, београдским путевима и предграђима и другим видљивим и знаменитим објектима.

У посети компанији „Позитиве“ на почетку Кнез Михајлове, у разговору са директором компаније Горданом Милинићем, деца су исказала интересовање како у савременом добу бити успешан пословни човек. Одговор на наведене упите је био: за почетак бити „Вуковац“ а затим ,“ радити, радити, престићи остале, а у себи живети свој живот“, како то рече наш нобеловац Андрић.

Уз чојство, поштење, поштовање традиције и обичаја, од вуковаца се очекује да буду успешни академски образовани грађани и активно учествују у развоју Невесиња и средине у којој буду живели.

Ученици из Невесиња су се веома обрадовали посети братској школи „Душко Радовић на Новом Београду.

Шетња Скадарлијом подсетила је на прошлост и живот елитних представника српског народа, културе и књижевности. Свака појединачна прича изазивала је осећај узвишености због припадности народу чији су боеми исписивали најлепше изреке и стихове српске реалности.

На повратку ка Невесињу, посета Спомен комплексу на Опленацу оставила је снажан утисак на време српских краљева.

У писму захвалности упућену домаћинима ученици нису крили импресије и захвалност уз закључак да се Невесиње увек воли, без обзира на временску и просторну удаљеност.

Благоје Милинић