НЕВЕСИЊСКА ПУШКА ПОНОВО МЕЂУ СРБИМА – Велики дипломатски успјех Удружења Невесињаца у Београду

Датум 18. 05. 2021.
 
  • У Источном Сарајеву, 17. маја 2021. године, одржана је заједничка сједница влада Републике Србије и Републике Српске. На састанку надлежних министарстава разговарано је о потреби да се у државни програм обиљежавања годишњица историјских догађаја Србије и Српске уврсте два значајна историјска догађаја и датума од значаја за његовање традиција ослободилачких ратова.

Херцеговци у засједи – (Непознат аутор, “Зора#”, преузето са https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14575462

Један датум је 15. септембар, који се обиљежава као сјећање на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт и слави се као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Други је 9. јул, који се обиљежава у знак сјећања на дан када је дошло до прве веће борбе између српских устаника и турске војске у устанку Невесињска пушка 1875. године.

 

Прилика је да се подсјетимо како је текао процес који је претходио доношењу овакве одлуке. И одмах да кажемо да је иницијатор предлога за обиљежавање Невесињске пушке – Удружење Невесињаца у Београду.

НАКОН САСТАНКА ОДРЖАНОГ 25. ФЕБРУАРА 2017. ГОДИНЕ: Зоран Јањић (предсједник удружења Невесињаца у Београду). Наташа Глигорић (секретар удружења), Миодраг Линта (народни посланик), Миленко Авдаловић (начелник општине Невесиње), Александар Вулин (тадашњи министар за борачка и социјална питања), Војин Гушић (Удружење ратних војних инвалида Републике Српске) и Зоран Миловић. (фото: Трифко Ћоровић)

 

Наиме, први кораци у том правцу учињени су 2017. године, када су представници Удружења, заједно са представницима Борачке организације из Невесиња, начелником општине Невесиње Миленком Авдаловићем и народним послаником Миодрагом Линтом на ту тему разговарали са тадашњим министром у Влади Србије надлежним за његовање традиција и када је постигнута начелна сагласност. Ускоро је дошло до персоналне промјене на челу министарства, па је ова иницијатива лагано губила на замаху.

 

НАКОН САСТАНКА ОДРЖАНОГ 27. ЈАНУАРА 2021. ГОДИНЕ: Божидар Миловић, Благоје Ребић, Светозар Црногорац, Милимир Вујадиновић (предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону), Жарко Ј. Ратковић, Спасоје Ђого, Зоран Јањић, Милован Пецељ и Миодраг Дунђеровић (фото: Трифко Ћоровић)

Како смо били одлучни да не одустанемо, то питање смо поново покренули о Светом Сави ове године, на састанку предсједника завичајних удружења Херцеговаца у Србији са предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Милимиром Вујадиновићем. Један од закључака састанка је био да се заједнички снажније посветимо реализацији ове идеје.

Руководство Удружења је сачинило предмет који је садржао текст иницијативе и прилоге у којима су биле подршке и препоруке релевантних институција – начелника Општине Невесиње, предсједника Борачке организације Републике Српске, предсједника Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији и осталих завичајних херцеговачких удружења, директора Историјског института Србије, те предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије. Као илустрацију како се некад обиљежавала Невесињска пушка приложили смо и програм прославе у Београду 1925. године, на 50. годишњицу устанка. Материјал смо упутили Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Кабинету предсједника Владе Црне Горе.

И ево, наша иницијатива је пред пуним остварењем. Вјерујемо да ће је прихватити и Влада Црне Горе. Тако би Невесиње, овога пута у миру, поново постало мјесто повезивања нашег народа.

Па, нека нам је са срећом!

Зоран Јањић
предсједник Удружења Невесињаца у Београду