У суботу, 23.12.2017. у сали Спортског центра Шумице, одржана Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду

  

НОВА ЛИЦА ЗА НОВУ ЕНЕРГИЈУ УДРУЖЕЊА

Ово је пети пут да се у редовној статутарној процедури бирају органи Удружења, од како је, у априлу 2009. године, обновљен његов рад.

Скупштину је отворио досадашњи предсједник Љубомир Бабић. Након избора Радног предсједништва у саставу: Наташа Глигорић, Недељко Мишо Бјелица и Младен Шиповац, извјештај о раду Извршног одбора поднио је предсједник Благоје Милинић.

Он је истакао да је Извршни одбор радио по Статуту и усвојеном Плану рада, а сједнице су биле отвореног типа и најчешће су одржаване у проширеном саставу. У вишегодишњој пракси профилисала су се три основна задатка којима је Удружење посвећивало највише пажње, а то су: Невесињско сијело, организовање наградног путовања на зајбоље ученике завршног разреда Основне школе „Ристо Пророковић“ из Невесиња и организовање митровданског помена за погинуле борце Невесињске бригаде у Одбрамбено-отаџбинском рату. Поред тога, ситуација је наметала и више других задатака, који су произлазили из активности органа Републике Српске и Србије, као и других завичајних удружења у Србији. Извршни одбор је практиковао да се за сваки задатак одреди тим који ће бити одговоран за његову реализацију, а сваком тиму на располагању су били и остали чланови Удружења.

„Са задовољством могу констатовати да су сви задаци реализовани на високо професионалном нивоу, за шта се захваљујем свим органима и члановима Удружења. Стекао сам увјерење да је, због избора тежишних задатака и због одговорног приступа у њиховој реализацији, створено такво јавно мњење да сви ми са поносом можемо на сваком мјесту казати да припадамо Удружењу Невесињаца у Београду“, нагласио је Милинић.

Он је говорио и о проблемима који су им отежавали рад, а издвојио је два највећа. Најприје, у досадашњем раду створено је језгро од тридесетак људи који се ангажују на свим задацима и још увијек није пронађен начин да се Удружењу прикључи шири круг људи, поготово оних млађих годишта. Поред тога, као проблем се намеће како изнаћи начин да се обезбиједе сигурнији извори финансирања рада Удружења. То ће, по његовом мишљењу, бити највећи изазови који ће остати за рјешавање и новом руководству.

Након Милинића, извјештај је поднио Жарко Самарџић, предсједник Надзорног одбора. Он је рекао да је Извршни одбор радио по Статуту и да су сва новчана средства трошена на основу усвојених Одлука, тако да није било ни једне примједбе која би указивала на незаконит рад Удружења.

Како у дискусији није било примједби, извјештаји предсједника Извршног и Надзорног одбора усвојени су једногласно.

Након тога приступило се избору предсједника и потпредсједника Скупштине Удружења. У име Радне групе, која је била задужена за персонална рјешења, предлог је изнио Љубомир Бабић. Он је за предсједника Скупштине предложио Светка Ковача, а за потпредсједника Здравку Радуловић. Како није било примједби, овај предлог је стављен на гласање и усвојен једногласно.

Потом је предсједавањем руководио новоизабрани предсједник Скупштине Светко Ковач.

Он је, након што се захвалио на указаном повјерењу, предложио састав Извршног и Надзорног одбора и то:

А) Извршни одбор:

 1. Зоран Јањић
 2. Јована Дука
 3. Наташа Глигорић
 4. Ђорђо Буха
 5. Горан Аћимовић
 6. Анђелко Радан
 7. Горан Стајић
 8. Наташа Каличанин и
 9. Милосав Зечевић.

Б) Надзорни одбор:

 1. Зоран Иваниш
 2. Божидар Бјелица и
 3. Митар Ђерић.

С обзиром да није било примједби, предлог је стављен на гласање и једногласно усвојен. Након избора одржане су сједнице ова два органа, на којима се приступило њиховом конституисању и то:

У Извршном одбору за предсједника је изабран Зоран Јањић, за потпредсједника Јована Дука, а за секретара Наташа Глигорић.

У Надзорном одбору за предсједника је изабран Зоран Иваниш, а за потпредсједника Божидар Бјелица.

Избором и конституисањем нових органа завршен је рад по основним тачкама Скупштине. У оквиру актуелних питања, Жарко Самарџић је информисао присутне о предузетим активностима на организацији Невесињског сијела. За ову прилику кажимо само то да ће се Сијело одржати 17. фебруара 2018. године у Центру Сава, а све остале информације ће бити благовремено објављиване на нашем сајту.

Љубомир Бабић је информисао о активностима везаним за објављивање и промоцију књиге „Невесињска бригада у рату 1992-1995“, аутора Зорана Јањића, чији је суиздавач Удружење Невесињаца у Београду. Нагласио је да је књига добро примљена код стручне јавности и код шире читалачке публике, као и да су промоције које су одржане у Невесињу, Београду и Новом Саду биле изузетно добро организоване. Бабић је исказао задовољство што је наше Удружење учествовало у једном оваквом пројекту, који ће бити од великог значаја како за припаднике Невесињске бригаде и остале Невесињце и Херцеговце, тако и за историјску науку.

Тиме је завршена и ова Изборна скупштина Удружења. На крају, пренијећемо констатацију новоизабраног предсједника Скупштине, Светка Ковача, који је рекао да су сва досадашња руководства својим радом високо поставила љествицу када је у питању одговорност и квалитет рада Удружења, као и тежњу и циљ новог руководства да се достигнути квалитет на том нивоу задржи, односно да се и надмаши.

Па, пожелимо новом руководству остварење постављених циљева.

Редакција