Прослава јубилеја 1700 година Миланског едикта у Слату

Поштовани,

У недјељу, 09. јуна 2013. године у Слату код Невесиња прослављамо јубилеј Миланског едикта, 1700-ту годишњицу његовог објављивања, славу општине Невесиње и славу слаћког храма светих Константина и Јелене.

Главни повод за окупљање у Слату је прослава јубилеја Миланског едикта, којим је свети цар Константин дао слободу хришћанству. Дјела светог Константина имају далекосежне историјске посљедице, које се тичу и нас и нашег времена. Идући Константиновим стопама, овај јубилеј прославићемо у једноставности и чињењу добра. Програм прославе чине литургијско сабрање у Слату, донаторски ручак по литургији и народно весеље. Средства прикупљена на ручку биће употријебљена у сљедеће сврхе:

  1. За Фондацију “Свети Вукашин“. Фондацију је основала Епархија захумско – херцеговачка и приморска у сарадњи са начелницима источнохерцеговачких општина, као одговор на седамдесетогодишњицу покоља и страдања православног српског становништва у Херцеговини. Фондација превасходно помаже породице са троје и више дјеце.
  2. За изградњу спомен цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Пребиловци су толико познати, да су постали синоним за страдање нашег народа. У овом селу за један дан 1941. године убијено је преко осамсто православних Срба, од чега 120 ђака основне школе. Изградњу храма у Пребиловцима сматрамо највећом обавезом према невино пострадалим прецима и самоме Васкрсломе Христу.
  3. За дневни центар дјеце са посебним потребама “Моја нада“ из Невесиња. Дневни центар “Моја нада“ похађа четрдесет седморо дјеце са посебним потребама. Прикупљеним средствима желимо да овој најнемоћнијој групи грађана Невесиња живот учинимо удобнијим и радоснијим.

Позивамо Вас да својим присуством увеличате празновање у Слату и будете донатор у складу са својим могућностима и добром вољом.

ВИШЕ ВИДЕО СНИМАКА