ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ: РАТОВАЛИ ЈУНАЧКИ И ЧОЈСКИ

16 jun 2017
 

Парастосом погинулим борцима, полагањем цвијећа и  јавном трибином данас jе у Невесињу обиљежен Дан Осме херцеговачке моторизоване бригаде, познатије као Невесињска бригада. Ова војна формација основана прије 25 година током рата стекла је велики углед и била гарант слободе и опстанка српског народа у Херцеговини.

Nev brigada 2

У склопу обиљежавања  25. годишњице Невесињеске бригаде у Цркви Светог Василија Острошког служен је помен за све погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Делегације  Борачке организације РС, општинских борачких организација из Херцеговине, општина Невесиње и Источни Мостар,Општинске организације несталих, Ратних ветерана, Удружења „Насљеђе“, Равногорског покрета Невесиње и Црвеног крста положиле су цвијеће код  Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду. У Спомен соби упаљене су свијеће и још једном одата почаст погинулим борцима.

Nev. brigada 3

Борика Шиљеговић је у рату изгубила сина, брата и братића. Бол је велики, али је поносна што су њени најмилији били припадници Невесињске бригаде. Пожељела је данашњим герацијама да никад не искусе ратне страхоте.

Nev. brigada 9

Ратни командант пуковник Зоран Јањић рекао је да је Невесињска бригада настала у најтежим данима новије историје Невесиња  као гарант слободе. Нагласио је да је датум њеног формирања био кључни за опстанак српског народа у Невесињу и читавој Херцеговини. Подсјетио је да је Невесињска бригада држала борбену линију дугу преко 100 километара.

– На часном и херојском путу пало је 476 њених припадника и преко 1.200 је  рањено – рекао је Јањић.  

Nev. brigada 1

Симо Чампара је у рату  био командант 2. чете Трећег батаљона. Каже да је поносан што је био припадник Невесињске бригаде. Поручио је да се саборци и њихово јуначко дјело  никада не смију заборавити.

Nev.brigada 8

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је датум оснивања Невесињске бригаде веома важан  у историји Невесиња и Херцеговине и да је много утицао на живот генерација рођених у рату и након рата.

– Нажалост, цијена слободе је скупо плаћена и зато те борце и њихове породице које су поднијеле највећу жртву морамо цијенити и поштовати – истакао је Авдаловић.

Nev. brigada 5

У Великој сали Општине Невесиње одржан је јавна трибина на тему „ 25 година Невесињске бригаде“. На судбоносне догађаје са почетка деведесетих година прошлог вијека подсјетили су официри Војске РС  и представници тадашње цивилне власти.

Бурни аплуз изазвао је телеграм легендарног команданта Новице Гушића који је саборцима честитао Дан бригаде.

– Невесињска бригада је са својим борачким и старјешинским саставом понос Невесиња, Херцеговине и читаве Републике Српске. Војнички изграђена, морално стамена, часно и одговорно је изводила борбена дејства – поручио је Гушић.

Nev. brigada 4

Ратни предсједник Општине Невесиње Вукан Братић говорио је политичкој ситуацији у бившој држави прије почетка рата и њеном утицају на прилике у нашој општини.

– Процјењује се да је јуна 1992. године у Невесињу било око 30.000 локалног и избјеглог становништа што је захтијевало посебну организацију живота – истакао је Братић.

Ратни команданти, пуковници Зоран Јањић, Зоран Пејановић и Ранко Продановић, говорили су о часном и херојском путу Невесињске бригаде на којем је погинуло 476 њених припадника.

– Бригада је настала у најтежим данима новије историје Невесиња  као гарант слободе и наде за повратак Срба у долину Неретве – истакао је Јањић. Он је нагласио да бригада може служити на понос народу и држави у чију је одбрану стала и борцима који су се борили у њеним редовима.                                                                                

– Ми који се данас подсјећамо на дан када је бригада формирана требамо учинити све како се славна историја не заборави и остане  стална инспирација будућим нараштајима- рекао је Јањић.

Nev. brigada 6

Зоран Пејановић је Митровданску битку из 1992. године издвојио као најупечатљивији догађај из протеклог рата.

– Била је то битка свих битака, дан страдања, али и симбол храбрости и велике побједе, догађај о којем су испјеване пјесме и који се изучава на војним академијама  – нагласио је Пејановић.

Nev. brigada 14

Пуковник Ранко Продановић говорио је о једној од најбриљантнијих побједа Невесињске бригаде која је датумски опет везана за Митровдан, овај пут из 1994.године.

– Непријатељ је пажљиво испланирао извиђачко – диверзантску операцију, али је доживио потпуни крах пошто је према сопственом признању изгубио преко 350 војника – подсјетио је Продановић нагласивши да можемо бити срећни и поносни што је Невесињска бригада направила частан историјски пут.

Nev. brigada 13

Официр Војске РС, командир Полицијске станице Невесиње, Славенко Лучић говорио је о учешћу борбених група бригаде и полиције на другим ратиштима.

– Прискакали смо у помоћ широм Републике Српске и увијек смо се свијетла образа враћали у бригаду – истакао је Лучић.

Nev. brigada 7

Предсједник Одбора РВИ у Борачкој организацији РС Војин Гушић је нагласио да је на невесињском ратишту погинуло више бораца него на свим осталим херцеговачким ратиштима заједно, што најбоље говори о силини напада непријатења и његовој жељи да заузме Невесиње.

О улози жене у рату са посебним оствртом на активности Црвеног крста и Кола српских сестара говорила је секретар  Општинске организације Црвеног крста Бранка Филимоновић.

Nev. brigada 10

За ратне и војничке заслуге Невесињска бригада је прва у Републици Српској одликована највишим војничким признањем – Орденом Немањића, а општина Невесиње добила је „Орден Републике Српске“­ највеће републичко признање које се додјељује за изузетне заслуге према држави, као симбол борбе за част и слободу.

Nev. brigada 12