ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ТАБЛА СА ИМЕНОМ НЕВЕСИЊСКЕ УЛИЦЕ

  • У Београду је откривена спомен-табла са именом Невесињске улице, на којој су истакнуте информације о овој улици у насељу Врачар, граду Невесињу и његовим знаменитостима, као и о Невесињској пушци, чувеном устанку који је изазвао велике промјене на Балкану и донио независност Србији и Црној Гори.

Таблу у улици која од 1895. године носи назив Невесињска открили су предсједник Скупштине Удружења Невесињаца генерал Светко Ковач  и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Присутнима, међу којима су били представници београдске градске власти и општине Врачар, обратио се генерал Светко Ковач, који је истакао да има посебан осјећај када пролази овом улицом, јер сматра да је она једна од најљепших у Београду.

„Ова улица је посебна и по томе што од 1895. године, када је добила овај назив, није мијењала име, иако се у Београду од тада свашта мењало“, рекао је Ковач.

Он је објаснио да је Удружење Невесињаца иницијативу за постављање спомен-табле у Невесињској улици поднијело 2016. године, али да тада она није усвојена.

Ковач је навео да су другу иницијативу покренули 2022. године, коју су озваничили у јануару ове године да би градске власти у октобру дале одобрења да се постави спомен-табла о Невесињу, која је данас свечано откривена.

Предсједник Извршног одбора Удружења Невесињаца у Београду Зоран Јањић је рекао да је удружење на чијем је челу поносно због откривања спомен-табле, додајући да ће она красити Невесињску улицу на понос Невесињаца у Београду, Врачара, али и цијелог Београда.

Он је указао да табла није велика по површини и обиму, али да на њој има доста значајних података.

„Један податак је о томе да је улица добила име 1895. године. Ту је и мотив који је иницирао тадашње градске власти да јој дају име, а то је била 20 година од Невесињске пушке. На табли су и сви значајни подаци за Невесињску пушку, коју би, према мом мишљењу, требало звати Трећим српским устанком“, истакао је Јањић.

Авдаловић је рекао да га једна страна Невесињске улице подсјећа на Херцеговину, додајући да је сачувала господство из 1895. године, када је и добила име.

„Срећан сам што путник намјерник може да сазна основне ствари о Невесињу, да је договор херцеговачких владара о устанку из 1875. године направљен у Цркви Успења Пресвете Богородице у Биограду и што може да прочита основне информације о Невесињу и његовим знаменитостима, и то и на српском и на енглеском језику“, навео је Авдаловић.

Он је нагласио да је данашња свечаност једна од првих које иду у сусрет „златном јубилеју“ – 150 година од Невесињске пушке, која ће бити обиљежена 2025. године, и то на највишем нивоу.

„За 150 година ћемо формирати организациони одбор, који ће обухватити и челнике Србије и Српске, министре, вјероватно и предсједнике влада. Позваћемо и Црну Гору, јер је она имала несумњив значај за подизање и ток устанка“, рекао је Авдаловић.

Према његовим ријечима, идеја Невесињаца је да се дио манифестације одржи и у Београду зато што је обиљежавање годишњица Невесињске пушке у пријестоници Србије прије Другог свјетског рата трајало од три до пет дана.

СРНА
Преузето са Радио Невесиње