КОЊСКИМ ТРКАМА ЗАВРШЕНА 141. НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА

ИЗВОР: РАДИО НЕВЕСИЊЕ

Традиционалним коњским тркама и витешким дисциплинама  на Братачком лугу код Невесиња завршена је 141. Невесињска олимпијада. Током осам августовских дана у 50 дисциплина наступило је преко 1000 спортиста из читавог региона. Они најбољи освојили су медаље и вриједне новчане награде. Организатор Олимпијаде је општина Невесиње уз подршку бројних спонзора.

Као и ранијих година највеће интересовање владало је за коњске трке које су више од једног вијека препознатљиво обиљежје Невесињске олимпијаде.

Око 8.000 гледалаца на Братачком лугу имало је прилику да прати четири галоперске трке у којима је учествовало 17 грла. Најузбудљивије је било у трци пунокрвних коња, а на крају се радовала прошлогодишња побједница Сумија Дедовић Халач из Илиџе. Њено грло Мармарис заслужило је највреднију новчану награду од 4.000 КМ. Друго мјесто заузео је Силни Вук Сава Пушице из Пријепоља, а треће Перидот Дражена Дунђера из Билеће.

У трци арапских коња  тријумфовао је Синглав  легендарног олимпијца Јефта Мучибабића из Гацка који и у осмој деценији долази на братачке равне баре. Другу награду заслужио је Малброк Радована Дунђера, а трећу Газал Нихада Пељта из Сарајева.

Трка мјешанаца није привукла интересовање власника, па су се на старту појавила само два грла. Рубин Мијата Цвијетића из Рогатице био је бржи од Звјездане Јефта Мучибабића.

И у трци босанско-брских коња прва награда је отишла у Рогатицу пошто је грло  Бранислава Вучака прво прошло кроз циљ. Преостале двије степенице побједничког постоља заузели су Невесињци Милутин Кљакић и Ђорђо Лакета.

Укупан фонд награда за четири галоперске трке износио је 18.500 КМ.

Од осталих дисциплина одржаних данас на Братачком лугу највише пажње привлачило је потезање конопа.Распоред медаља остао је као и прошле године.Око побједника није било дилеме пошто је  екипа „Џими транс“ из Пригревице демонстрирала задивљуућу снагу. Друго мјесто заузели су Крајишки Витезови, а треће домаћа екипа Српски Соко.

Tрадиционалне и витешке дисциплине  протекле су уз учешће великог броја такмичара. И млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

Радован Грозданић из Даниловграда био је посебно инспирисан за надметање па је освојио три медаље. У скоку у даљ није поновио прошлогодишњи резултат, али му је и 3,24 м било довољно да порази Невесињца Радована Спрема. У скоку увис водила се велика борба између Спрема и Александра Бундала. Стамени момак из Пригревице  је са прескочених 149 центиметара освојио златну медаљу.

У пењању на стуб највише спретности и брзине  показао је Јован Ступар из Апатина испред Светозара Скочајића из Невесиња. Смијех и атракције пратиле су традиционалну дисциплину скакање на мијех. Необичан спортски реквизит издржао је налете „неустрашивих такмичара“, па је жири  за побједника  прогласио Луку Парежанина из Билеће који је имао најатрактивније скокове.

Олимпијски витез из Братача Радомир Андрић данас је показао да је рано за повлачење са олимпијског борилишта. Убједљивим тријумфом у трци у џаку показао је да је прошлогодишњи пораз био случајност. Другу златну медаљу освојио је у трци са јајетом у кашици.

Урош  Гутић из Невесиња није успјешан само на атлетској стази пошто је показао брзину и спретност у трци по брвну. До сада непоражени Данило Ковачевић у боју на брвну данас је побједнички трон препустио Жељку Куцаловићу из Бањалуке.

Бацање камена с рамена данас је потпуно обиљежио Милош Марковић из Руме. Његов хитац  од 19,04 м је најбољи резултат Олимпијаде од када се не баца из круга. Друго мјесто заузео је Радован Зековић из Шавника, а треће Бошко Ковачевић из Невесиња.

У финалном потезању клипа учествовали су Апатинци, а златну медаљу је освојио прошлогодишњи побједник  Далибор Зелен.

Олимпијска застава је спуштена, такмичари се са пуно утисака враћају кући, они најбољи са медаљама и вриједним новчаним наградама.