ВУКОВЦИ ИЗ НЕВЕСИЊА И ОВЕ ГОДИНЕ ГОСТИ УДРУЖЕЊА НЕВЕСИЊАЦА У БЕОГРАДУ

(Београд, 6. јуна 2016. године)

У времену од 2. до 5. јуна ове године, у организацији нашег Удружења, на наградном путовању боравили су најбољи ученици завршног разреда Основне школе “Ристо Пророковић“ из Невесиња. Ради се о ученицима који су за сво вријеме досадашњег школовања имали одличне оцјене и носиоци су дипломе “Вук Караџић“. Може се рећи да је ово већ традиционална активност Удружења, која је први пут организована 2010. године. Традиција је да на путовање иду и ученици завршног разреда који спадају у групу дјеце са посебним потребама, као и спортисти који су носиоци медаље републичког и вишег значаја, без обзира на успјех у школи.

Vukovci_Nevesinje_2016 (10)

Ове године у групи је било дванаесторо вуковаца, један ученик генерације и један успјешан спортиста, укупно тринаест дјевојчица и само један дјечак. Предводила их је млада наставница Славица Кљакић. Ево и њихових имена:

1. Катарина Граховац
2. Марија Радовић
3. Маја Ђокић
4. Тамара Поповић
5. Ивана Ковачевић
6. Маријана Милановић
7. Марија Пејичић
8. Ирина Богдановић
9. Катарина Лакета
10. Драгана Савић
11. Александра Милинић
12. Марко Калем
13. Николина Бештић – ђак генерације
14. Владана Сикимић-ученик спортиста

Првог дана путовања, на путу ка Београду, група се накратко задржала у Вишеграду, гдје су проширили своја знања о чувеној ћуприји на Дрини, а потом се прошетали новосаграђеним каменим градом – Андрићградом.
У вечерњим часовима група је пристигла у Београд, гдје је провела већину времена овог јединственог путовања.

На почетку другог дана приређена је мала свечаност, на којој су представници Удружења ученицима и њиховој наставници уручили поклоне, вриједне књиге које је, као и претходних година, даровао Завод за уџбенике из Београда.

Туристичко путовање престоницом почело је са духовног центра Београда и Србије – Светосавског платоа, гдје су посјетили Народну библиотеку Србије и Храм светог Саве. Дружење је настављено са књижевницом Весном Капор, Невесињком која је недавно добила престижну награду “Милош Црњански“. Она је била домаћин у просторијама Студентског културног центра.

Vukovci_Nevesinje_2016 (09)

Потом су ученици били гости побратимске Основне школе Душко Радовић на Новом Београду. Ту су наишли на срдачан пријем код наставног особља и ученика, гдје је приређен и заједнички ручак. Ученици из Невесиња су исказали жељу да у току године група ученика и наставника школе Душко Радовић дође њима у госте у Невесиње.

Nevesinje_vukovci

У поподневним часовима, наши гости из Невесиња посјетили су манастир Раковица, гдје су сахрањена два српска патријарха, Димитрије и Павле. Потом су Београд и један дио Србије разгледали са висине Авалског торња, а обишли су и Споменик незнаном јунаку.
На крају дана учињена је посјета Спомен парку у Јајинцима, једном од највећих српских стратишта у Другом свјетском рату.

Vukovci_Nevesinje_2016 (07)

Трећи дан путовања започео је посјетом Београдској тврђави и наставио туристичким обиласком града отвореним аутобусом. Лијепо вријеме је допринијело да утисак са ове вожње буде потпун. Након вожње група је посјетила Музеј Николе Тесле и Етнографски музеј, а у поподневним часовима пловили су Савом и Дунавом туристичким бродом.

Vukovci_Nevesinje_2016 (04)

Четвртог, последњег дана, гости су посјетили Нови двор, просторије у којима дужности обавља предсједник Републике Србије и упознали се са богатом историјом објекта и његовом тренутном намјеном. Потом су, на путу за Невесиње, посјетили Спомен комплекс Карађорђевића на Опленцу.

Vukovci_Nevesinje_2016 (01)

Тиме се успјешно завршило и ово наградно путовање.
Гости нису крили одушевљење са свим што су у току овог путовања видјели и доживјели.
А организатор путовања, Удружење Невесињаца у Београду, задовољан је што је и ове године био у могућности да на овај начин скрене пажњу на ове вриједне младе људе и да их награди за њихове резултате у почетном дијелу њиховог школовања.

З.Ј.