МИТРОВДАН 2017

Ове године навршило се 25 година од почетка рата у Босни и Херцеговини и од формирања Републике Српске. У рату који је трајао три и по године, у саставу Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске постојала је Невесињска бригада која је успјешно одолијевала свим нападима муслиманско-хрватских оружаних формација, успјела да одбрани Невесиње и тиме да немјерљив допринос одбрани српске Херцеговине и стварању Републике Српске.

У непрекидним борбама које је бригада водила посебно се истичу двије битке које су вођене у оквиру непријатељских нападних операција о Митровдану 1992. и 1994. године. У тим биткама Невесињска бригада је извојевала блиставе побједе, чиме је обезбиједила мјесто на славним страницама српске историје.

У овој јубиларној години у Невесињу ће бити посебно свечано због тога што се припрема откривање централног спомен обиљежја погинулим борцима и промоција књиге „Невесињска бригада у рату 1992-1995“.

У календару обиљежавања значајних догађаја, Удружење Невесињаца у Београду сваке године о Митровдану организује служење помена погинулим борцима Невесињске бригаде и евоцира успомене на те велике битке. Помен ће се служити на Митровданске задушнице, у суботу 4. новембра, у 11.00 часова, у цркви Светог Саве на Врачару. Биће то прилика да се, уз присуство непосредних учесника тих славних битака, још једном подсјетимо дана који су златним словима уписани у историји српског народа.

Организациони одбор   

 

Дефиле борбене групе бригаде кроз Невесиње јуна 1993. године