ЗАВРШЕНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ: ПОЧАСТИ СЛАВНИМ ПРЕЦИМА

ИЗВОР: РАДИО НЕВЕСИЊЕ

Парастосом погинулим устаницима и полагањем вијенаца на Спомен обиљежје у Крековима код Невесиња данас је завршено дводневно обиљежавање 141. годишњице Херцеговачког устанка познатог као Невесињска пушка. Обиљежавању су присуствовали високи републички званичници међу којима и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Након парастоса погинулим устаницима који су служили мјесни свештеници, вијенце и цвијеће на спомен обиљежје српским јунацима положили су изасланик предсједника РС Илија Таминџија, министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Миленко Савановић, делегације Народне Скупштине РС, Трећег пјешадијског РС пука, Општинe Невесиње,  БОРС -а и општинских борачких организација.

Подсјећајући на храброст славних  предака министар Савановић је рекао да су ти јунаци Херцеговине први схватили шта значи слобода.

Он је нагласио да је устанак у Херцеговини био благослов и надахнуће свим Србима који су били под окупацијом и дао им мотивацију и снагу да се боре за слободу, за своје достојанство и оно што им припада – свој простор.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић истакао је да се данас обиљежавају три „невесињске пушке“, чувајући од заборава традицију предака који су својом вјером, храброшћу и јунаштвом показали да изнад свега цијене слободу.

Он је рекао да је важно заједничко окупљање са Владом Републике Српске, ресорним министарством, борачком организацијом, да би се одала почаст храбрим херцеговачким устаницима који су прије 141 годину дигли глас за вјековну слободу на овим просторима.

Међу  бројним гостима у Крековима била је и Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза.

Ми смо се овдје окупили да покажемо да се жртве наших предака, њихово херојство и прегнуће никад неће заборавити – истакла је Глигорић.

Током саборовања у Крековима приређена су и такмичења у соколским дисциплинама, као асоцијација на витешка надметања славних предака.

У бацању камена с рамена побиједио је Бошко Ковачевић, а у потезању клипа најбољи је био Драго Зубац. Овогодишњи побједник у потезању конопа је  екипа „Српски Соко“.

Пригодан културно-умјетнички програм приредили су чланови КУД-а „Невесиње.

Потомци невесињских устаника више од једног вијека окупљају се да би се присјетили храбрости јунака који су се одважили да се супроставе тада великој свјетској сили – Турској царевини.

Прије десетак година у обиљежавање овог значајног датума из српске историје укључио се и Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске чиме је ова светковина у Невесињу добила републички значај.