Сијело као потврда успјешног рада Удружења

Недавно је наше Удружење организовало традиционалну културно – забавну манифестацију у Београду, под називом Невесињско сијело у Београду. Пети пут заредом окупило се преко 400 гостију, углавном Невесињаца, њихових потомака и пријатеља да у лијепом амбијенту проведу вече у коме ће се подсјетити на обичаје из родног краја и активно учествовати у пјесми, игри и лијепом људском разговору.

По традицији, културно – забавни програм има тематски дио, који је ове године био посвећен значајном јубилеју – 100 година од почетка Првог свјетског рата. На велико задовољство присутних, у том дијелу наступили су реномирани српски глумци – Невесињци, односно освједочени пријатељи Невесиња, који су дочарали значајне фазе кроз које прошла Српска војска у том рату. Тако су Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић извели комад који приказује разговор двојице српских војвода, легенди Великог рата, Степе Степановића и Живојина Мишића на почетку рата; Ивана Жигон је рецитовала пјесму Милутина Бојића, Плава гробница, која потресно говори о страдању војске у повлачењу кроз Албанију и на Крфу, а Небојша Глоговац је прочитао писмо које је велики српски пријатељ Арчибалд Рајс након рата написао војводи Живојину Мишићу.

За подизање расположења присутних потрудила су се двојица знаменитих Невесињаца, глумац Жељко Нинчић и афористичар Митар Ђерић Лаки.

А какво би сијело било да се не чује ганга и бећарац, које су отпјевали момци из КУД Невесиње, а успјешно су их пратиле и групе сијелџија, од којих су најзапаженији били “Радојичићи“ и “Гребак“.

Невесињци се могу похвалити и богатим наградама на томболи. Викенд за двије особе на Копаонику, у Врњачкој Бањи, у Бањи Ковиљачи, вриједни одјевни предмети, мјешина сира торотана, свињски пршут, печено прасе, гусле… само су неке од награда које су подијељене на Сијелу.

Све у свему, било је то вече за памћење.

Дио атмосфере можете погледати на видео записима уз овај текст и фотографијама на фејсбук страници Удружења.

Јавите нам се, поштовани читаоци. Ако сматрате да је било лијепо, реците то свима. Ако, пак, мислите да нас треба критиковати, реците то само нама. А ми ћемо се потрудити да наредно Сијело буде још боље и љепше.

Па да се на шестом Сијелу опет састанемо у добром здрављу и расположењу.

Зоран Јањић