ВУКОВЦИ ИЗ НЕВЕСИЊА БОРАВИЛИ НА НАГРАДНОМ ПУТОВАЊУ У СРБИЈИ

Навршило се пуних десет година откако је Удружење Невесињаца у Београду организовало прву наградну екскурзију за најбоље ученике Основне школе „Ристо Пророковић“ из Невесиња. Како је 2009. године обновило своје институционално дјеловање, Удружење је као један од основних програмских задатака предвидјело да на неки начин ода признање свршеним основцима из Невесиња који су током школовања имали све одличне оцјене и стекли диплому „Вук Караџић“. Тако је већ у јуну 2010. године у Београд и у госте Удружењу дошла прва група вуковаца из Завичаја. Поред одликаша, пракса је да на наградно путовање одлазе и спортисти који су освојили прва мјеста на такмичењима републичког и вишег значаја, без обзира на успјех у школи.

Тако су се у овој изузетној групи нашли носиоци дипломе „Вук Караџић“:

 1. Анита Бјелогрлић
 2. Јана Вујадиновић
 3. Ђорђе Гушић
 4. Јован Радовић
 5. Богдан Цвијетић
 6. Никола Лозо
 7. Марија Шиповац – ученик генерације
 8. Игор Таминџија
 9. Антонела Пејичић
 10. Милица Рашовић
 11. Миљана Зиројевић

На основу предлога Наставничког вијећа, групи су се придружиле двије ученице из подручних одјељења Кифино Село и Зови До које су имале само по једну закључну оцјену „врло добар“, а немају изостанака у току школовања, као и побједнице Републике Српске на такмичењу из физике и атлетике:

 1. Љиљана Зиројевић, Подручно одјељење Кифино Село
 2. Марија Таминџија, Подручно одјељење Зови До
 3. Елена Голијанин, ученица 8. разреда – републички првак из физике 2018/2019. године и српског језика 2017/2018. године и
 4. Миранда Васиљевић – републички првак из атлетике (бацање кугле).

У пратњи ученика биле су наставница Биљана Кокотовић,  те школски психолог Данијела Братић и секретар школе Славенка Таминџија.

Ове године значајан допринос организацији екскурзије дало је Завичајно удружење „Херцеговина“ из Суботице и Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, са сједиштем у Новом Саду. Одласком у Суботицу екскурзија се продужила за један дан, а вуковци су имали прилику да се упознају са Херцеговцима који живе у овом граду и виде знаменитости сјеверног дијела Србије. Посјетили су Градску кућу, Синагогу, Православну цркву и Зоолошки врт на Палићком језеру.

За вријеме кратког боравка у Новом Саду обишли су Петроварадинску тврђаву, а са њима су боравили представници секције младих из Удружења.

Приликом доласка у Београд традиционалан дочек чланови Удружења Невесињаца приредили су им код Храма Светог Саве. За вријеме тродневног боравка у главном граду приређен им је богат програм који је отпочео посјетом Саборној цркви, гдје их је примио патријарх српски Иринеј. Након пријатног разговора и благослова, патријарх им је уручио пригодне поклоне и упутио важне ријечи поуке и подршке за њихове даље успјехе у школовању и животу. Потом су посјетили Музеј Српске православне цркве и Народни музеј, а пријеподневне активности завршене су посјетом Народној скупштини и Одбору за дијаспору и Србе у региону. Ту је уприличен пријем, састанак и ручак у организацији  предсједника Одбора Миодрага Линте и народних посланика Милимира Вујадиновића и Александра Чотрића. Други дан боравка у Београду завршен је вечером и забавом са вршњацима коју је приредило руководство побратимске Основне школе „Душко Радовић“ и њен директор Његош Зејак.

Трећег дана вуковци су обишли Спомен парк Јајинци, Споменик незнаном јунаку, Авалски торањ и манастир Раковица. Тога дана ручак им је приредио Данијел Пантић у просторијама предузећа СДПР.

И за ову генерацију организована је вожња отвореним туристичким аутобусом и пловидба бродом, што је обезбиједио дугогодишњи вриједни члан Удружења Жарко Самарџић. Гостима је омогућена увијек интересантна посјета једном од највећих тржних центара у граду, а присуствовали су и позоришној представи која је играна у Народном позоришту.

Посљедњег дана посјете у Београду уприличен је састанак на коме су ученици и њихови наставници изнијели своје утиске о екскурзији. Том приликом ученици су Удружењу уручили умјетничку слику, рад ученика школе и Захвалницу за организацију екскурзије, док је сваки ученик и наставник од стране Удружења добио пригодан поклон у виду комплета вриједних књига.

На путу за Невесиње ученици су посјетили Спомен комплекс Карађорђевића на Опленцу и винарију Александровић у Винчи код Тополе.

И ове године у том крају домаћин је био Микица Арсенијевић и његова срдачна породица, који су обезбиједили посјету туристичким објектима, као и храну и пиће за пут до Невесиња.

Тако је завршена ова значајна активност, на радост најмлађе генерације најбољих ученика из Невесиња, њихових наставника и родитеља и на задовољство и понос Удружења Невесињаца у Београду.

Важно је напоменути да су све трошкове боравка вуковаца у Суботици и Новом Саду сносила тамошња удружења Херцеговаца, док су трошкови у Београду обезбијеђени од стране Удружења Невесињаца. Поред поменутих чланова, вриједну донацију у храни и личном ангажовању дао је вриједни активиста Удружења Горан Стајић и његов млађани син Иван. Међутим, највише новчаних средстава обезбијеђено је тако што је значајан број чланова уплатио своју годишњу чланарину. Стога упућујемо апел свим Невесињцима и пријатељима да редовно уплаћују своју обавезу по питању чланарине, јер ће тако на најбољи начин помоћи да се могу организовати овакве и сличне активности Удружења. 

Зоран Јањић

Галерија фотографија