ОДЛИКАШИ ИЗ НЕВЕСИЊА ПОНОВО У БЕОГРАДУ

И ове године, четврту годину заредом, Удружење Невесињаца у Београду организује наградно путовање за најбоље ученике завршног разреда Основне школе “Ристо Пророковић“ из Невесиња. Поред “вуковаца“ (ученици који су за вријеме читавог деветогодишњег школовања имали све одличне оцјене), на путовање ће ићи и најбољи спортисти, они који су постигли успјех републичког и вишег значаја.

Група одликаша, предвођена својим наставником, у Београд ће доћи у суботу, 22. јуна 2013 године у јутарњим часовима. Смјештај је обезбијеђен у хотелу Шумадија на Бановом Брду. Након смјештаја и доручка, одмах се креће у обилазак значајних туристичких дестинација у граду. Најприје ће отићи на Светосавски плато, гдје ће посјетити Народну библиотеку Србије и Храм светог Саве. Потом слиједи посјета Музеју Николе Тесле. Након тога планиран је обилазак репрезентативне зграде Старог генералштаба, гдје ће бити у прилици да виде Велику ратну салу и Музеј Војнобезбједносне агенције. У поподневним часовима планиран је обилазак Београдске тврђаве и објеката на њој, међу којима и Војни музеј.

Другог дана посјете у плану је одлазак у манастир Раковица, гдје ће посјетити гроб патријарха Павла, затим Авалски торањ и Спомен парк Јајинци. Предвиђена је вожња отвореним туристичким аутобусом, посјета Саборној цркви и Патријаршији, те шетња тржним центром “Ушће“.

Трећег дана наше мале матуранте ће примити предсједник братске општине Вождовац, доктор Драган Вуканић. Након тога, на путу за Невесиње, посјетиће значајна мјеста из наше новије историје – Орашац, гдје се налази споменик Првом српском устанку и Опленац, задужбину краљевске породице Карађорђевић.

Удружење Невесињаца је израдило детаљан план посјете и припремило све активности тако да ће и ова екскурзија остати у најљепшем сјећању наших одликаша из завичаја.

З.Ј.