ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ ОСВЈЕШТАО ЦРКВУ У ЗОВОМ ДОЛУ

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ ОСВЈЕШТАО ЦРКВУ У ЗОВОМ ДОЛУ

ИЗВОР: РАДИО НЕВЕСИЊЕ

Владика захумско- херцеговачки и приморски Григорије освјештао је данас новосаграђену Цркву свих светих у Зовом Долу код Невесиња. Свети чин обављен је у присуству више стотина вјерника из читаве Херцеговине и завичајаца расутих по читавом свијету.

Изградњом Храма свих светих Зови До је добио мјесто за вјерско окупљање и народно саборовање. Мјештани очекују да црква изникла из вјере удахне нови живот у ово слободарско и историјско мјесто.

Обраћајући се окупљеним вјерницима епископ Григорије је рекао да  изградњом храма за овај диван крај почиње нова епоха која може бити спасоносна и просвјећујућа.

За ове људе ће бити диван осјећај сазнање да  постоји мјесто у њиховом селу гдје могу присуствовати божанској служби – поручио је Григорије додајући да је ово дан радости, љубави, помирења и обновљења.

Предсједник Црквеног одбора Јово Ковач подсјетио је да је изградња храма почела 1998. године и да је ово прелијепо здање настало као израз љубави мјештана, донатора приложника и свих добронамјерних људи. Ковач каже да се у посљедњих 20 година у Зовом Долу није окупило више свијета.

Домаћин славских свечаности Зоран Пејановић у надахнутој бесједи рекао је да  су људи широког срца и велике душе помогли да овај храм засија у пуној љепоти.

Ово је историјски дан за наше село и надам се да ће свим учесницима данашњег саборовања остати у трајном сјећању – поручио је Пејановић.

Након литургијског сабрања и обављеног светог чина саборовање је настављено уз трпезу љубави и пригодан културно-умјетнички програм који је био у знаку етно музицирања и изворног народног пјевања. Наступили су етно групе „Траг“ и „Симонида“, мушка пјевачка група и фолклорна секција КУД-а Невесиње и народни гуслар Мирослав Шиљеговић. Највећим донаторима Црквени одбор је додијелио  захвалнице за доброчинство светом храму, а епископу Григорију и проти Алекси Зупцу  уручени су  пригодни поклони.