„ЖЕНА БЈЕШЕ, АМА СОКО СИВИ“

 „ЖЕНА БЈЕШЕ, АМА СОКО СИВИ“

 

ПРОГРАМ ДРУШТВА ГУСЛАРА

“СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА” НА ВОЖДОВЦУ

    

У Центру за спорт и културу „Шумице“ на Вождовцу 11. марта одржано је гусларско-поетско вече под називом „Жена бјеше, ама соко сиви“, у част српских хероина и њихове улоге кроз вијекове у борби за слободу.

 На овај начин одата је почаст српским мајкама, сестрама, кћерима, љубама и драганама, чија је улога у борби за слободу немјерљива и неисказана, а које су најчешће пале у заборав.

Кроз епску пјесму и уз струне гусала, као и  поезијом и бесједом гуслари, пјесници и други учесници програма подсјетили су нас на косовски завјет, на мајку Југовића и Косовку дјевојку, али и на Гојковицу младу, мајку Јевросиму, Ћетну Јововић и љубу Пријездину.. до истинске легенде из ратова (1912-19818) Милунке Савић са 9 љутих рана и 12 српских и савезничких оликовања. И до сликарке Надежде Петровић, која од тифуса умире у ваљевској болници 1915. године..

 У програму је наступило седам мајстора на струнама из друштва „Стара Херцеговина“ и то: млађани Мирослав Тановић са пјесмом „Урош и Мрњавчевићи“, Петар Перовић („Смрт војводе Пријезде“), Драган Ђерић („Ропство Јанковић Стојана“), Сава Станишић („Племенита Црногорка“), Александар Таушан („Зидање Љубостиње“), Ђорђе Тановић („Смрт мајке Југовића“) и Вељко Ђурановић („Косовка дјевојка“), као и гуслар Петар Шишовић из друштва „Никола Тесла“ са „Осветом Анђелије Војводић“.

Љепоту и разноврсност изворне народне пјесме дочарала је мушка изворна група „Радојна“ из Чајнича, а највеће аплаузе побрала је етно-појац Милица Марић из Музичке школе „Мокрањац“ са пјесмама „Сеја брата на вечеру звала“ и „Што се оно бели Шар планина“… Како је вече тематски била посвећена жени, то је херцеговачки поета Божидар Глоговац казивао своју најновију пјесму „Љубав“, а из нове збирке пјесама, која се недавно појавила у књижарама и библиотекама под називом „Смијешано најлакше се пије“. Гуспар, епски пјесник и рецитатор Сава Станишић бесједио је стихове о жени – хериони Милунки Савић, која почини чуда од јунаштва и за живота постаде легенда. А онда су је Срби заборавили…

Овим програмом друштво „Стара Херцеговина“ и званично је обиљежило титулу најбољег гусларског друштва српских земаља. Наиме, прошле године на 36. Фестивалу гуслара српских земаља у Рогатици, „Стара Херцеговина“ је постала екипни шампион, а на републичком фестивалу гуслара у Крушевцу такође су проглашени побједничким друштвом. Истовремено, Александар Таушан је на Савезном фестивалу освојио 3. мјесто, а Вељко Ђурановић је на републичком такмичењу  био трећи у појединачној конкуренцији.

Друштво  са успјехом већ три године води врли Херцеговац Бобан Драшковић, кога су животни путеви водили од Сливаља до Београда, а  Божија промисао даровала му  печат чувара светосавске баштине и српске културне традиције.

Са вечери је Клуб Гачана у Београду упутио позив земљацима и Херцеговцима на традиционално „Гатачко сијело 2013“, које ће се одржати  30. марта ове године. Након веома успјешног Невесињског сијела, о коме се још прича и препричава, ресторан Сава центра ће окупити Гачане, уз пјесму:

„Ово наше коло братско – окреће се до у Гацко“..!

                                                                                                                                        М.Бештић

"Жена бјеше, ама соко сиви"

 

ПЛАКАТ