Годишњи концерт Друштва гуслара „Стара Херцеговина“

            ОЈ, ДАВОРИ, ТИ КОСОВО РАВНО

„Еј, црноришче, да ли се на ову страну иде на Косово“?

„Јесте, на ту. Али се иде и на ону тамо, и  на ону онамо, и на ону страну са које си дошао. Шта се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута, до пута на Косово или са Косова…“

Овим дијалогом гуслара Саве Станишића и глумца Позоришта на Теразијама Милана Милосављевића отворен је годишњи коцнерт Друштва гуслара “Стара Херцеговина“ под називом „Ој, давори, ти Косово равно“. У препуној сали Центра „Шумице“ на Вождовцу окупили су се  бројни љубитељи гусала и епске поезије да поздраве једно од најуспјешнијих друштава на српским просторима, које је ове године постигло завидне резултате: друго  мјесто на Републичком фестивалу у Чачку и друго мјесто на Савезном фестивалу у Подгорици. И као круна: Ђорђе Тановић је постао републички, а Вељко Ђурановић савезни – свесрпски првак!

– Ми своје успјехе  посвећујемо Косову и Метохији – истиче Бобан Драшковић, предсједник Друштва.

Прије шаренице народног стваралаштва, скуп је поздравио др Драган Вуканић, предсједник општине Вождовац и Радослав – Рајо Војиновић, предсједник Савеза српских гуслара.

У једноипочасовном програму своје умијеће на струнама и раскошан глас показали су чланови овог друштва, гуслари: Сава Станишић, Зоран Вујошевић, Драган Ђерић, Мирослав Тановић, Петар Перовић, Александар Таушан, а посебно су топло поздрављени гусларски шампиони Ђорђе Тановић и Вељко Ђурановић. Наступио је и Љубиша Атељевић – народни гуслар из Зрењанина. Изворне пјесме са Косова и Метохије изводиле су етно – појац Јелена Чкоњевић и етно група „Сестре Сандић“, док је Жељко Чуровић, гуслар и књижевник, подигао „Косовску здравицу“, све то уз говорну плетисанку водитеља Миливоја Бештића.

Вече „Старе Херецговине“, поетско – гусларске садржине, косовског завјета као суштине и временски – на крају године завршено је поруком: „Ако ми заборавимо Косово, заборавиће и нас Косово. Србија без светиња и без Косова и није Србија. Србија без Косова је без душе, без ума и срца… А Херцеговина? Херцеговина није само Светог Саве дједовина, него очевина цијеле наше поезије, нашег језика и нашег духа!“

М. Бештић

ФОТО: www.slobodnahercegovina.com

Д.Г. Стара Херцеговина

Годишњи концерт Друштва гуслара „Стара Херцеговина“
ОЈ, ДАВОРИ, ТИ КОСОВО РАВНО