Историјски тренутак за здравство у Невесињу

 ИЗВОР:

RadioNevesinje.com
АУТОР:
Драган Граховац
ФОТО:
RadioNevesinje.com

Еминентни хирург из Београда Предраг Пешко са својим тимом из Клиничког центра обавио је јуче у новој невесињској болници компликовану операцију једњака што је први пут да се овакав један хируршки захват изводи ван српске пријестонице.

 

У једној од најмодернијих здравствених установа у региону, задужбини великог хуманисте Михајла Лабала, јуче су успјешно изведене три сложена хирушке интервенције: операција једњака и двије лапароскопске операције на жучној кеси, пише портал Радио Невесиња.

Миленија се успјешно опоравља

Сложену операцију код пацијенткиње из Фоче која је трајала готово осам часова извео је хирург свјетског гласа Предраг Пешко уз асистенцију љекара из београдског Клиничког центра и невесињске Опште болнице. Четердесетпетогодишња Миленија Милановић данас се након интервенције добро осјећа и љекари јој предвиђају успјешан опоравак. Двојица пацијената из Невесиња су већ били спремни и на разговор са новинарима.

nevesinje-bolnica-3

nevesinje-bolnica-5

Доктор Пешко је рекао да су услови за рад у невесињској болници савршени и да је стручно и помоћно особље одлично обучено. Очекује да се у овој здравственој установи развије обиљна хирургија једњака и желуца за пацијенте из читавог региона.

Директор Опште болнице Велибор Миливојевић сматра да ће захваљујући доктору Пешку и његовом тиму сложене операције моћи да се обављају и унутар здравственог система Републике Српске што ће, како је оцијенио, донијети уштеде Фонду здравственог осигурања, али и омогућити пацијентима да брже остваре здравствену заштиту када им је најпотребнија.

Нова болница у Невесињу, задужбина хуманисте Михајла Лабала, отворена је у октобру прошле године. Са грандиозним изгледом и савременом опремом спада у најмодерније здравствене установе у региону.

nevesinje-bolnica-4

Честитка предсједника РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је, извођењем једне од најсложенијих операција, болница у Невесињу доказала да има добар тим љекара и савремену опрему.

– Стручњаци су ми рекли да је то најсложенија операција икада изведена у БиХ – рекао је Додик новинарима у Бањалуци и честитао медицинском тиму невесињске болнице и доктору Предрагу Пешку на сложеном оперативном захвату.

nevesinje-bolnica-2

Пацијенте посјетио владика Григорије

Пацијенте у невесињској болници посјетио је и Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије који је истакао да је било много муке и труда, али и жеље да буде отворена ова здравствена установа, наглашавајући да је веома задовољан што Невесиње, како је и планирано, постаје медицински центар регионалног значаја.

Vladika Grigorije u posjeti pacijentima

Он је додао да и црква у којој су записана имена пострадалих у Невесињу а која је посвећена Светом Василију Острошком, данашњем празнику, стално опомиње да је Невесиње јако важно за све, а поготово за Републику Српку и народ у Херцеговини.