ДЈЕЦА ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ КОД ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Упркос бројним, а често наизглед и нерјешивим проблемима, предсједник општине Вождовац, доктор Драган Вуканић, и ове године успио је организовати наградну екскурзију у Београд најбољих ученика основних школа из источне Херцеговине.

Подржавајући идеју Удружења Невесињаца у Београду, покренуту прије четири године, Вуканић се наредних година није ограничио само на Невесиње, него је акцију проширио на цијелу источну, па и на општине старе Херцеговине. И не само на носиоце дипломе “Вук Караџић“, него и на дјецу која су завршила основну школу а налазе се у групи дјеце са посебним потребама, на врхунске спортисте који су постигли резултате републичког и вишег значаја, на близанце. Ова дјеца путују без обзира на успјех у школи. Тако је, у периоду од 29. јуна до 1. јула, код предсједника Вуканића била група коју је сачињавао 51 мали матурант и њихови наставници, односно пратиоци (за дјецу са посебним потребама) из Требиња, Љубиња, Билеће, Берковића, Гацка, Фоче и Рудог. Претходни викенд је организовано путовање по сличном програму за петнаесторо дјеце из Невесиња.

– Моја идеја је да у српску престоницу дођу деца баш овог узраста. Она се сада налазе у пуном и свестраном развоју; физичком, емоционалном, социјалном. Е баш у овој фази њиховог одрастања потребно их је усмеравати и предочавати им оне вредности за које сматрамо да су једино исправне и које ће им бити водиља у њиховом будућем животу. А то су наши корени и оно најлепше на чему израстају нове генерације – историја, духовност, научна достигнућа, уметност… Са тим сегментима желимо да упознамо ове младе људе, истиче Вуканић.

Руководећи се том идејом, сачињен је и план боравка у Београду. Дјеца су, између осталог, посјетила Београдску тврђаву и бројне објекте на њој, Орашац и Опленац, Храм Светог Саве, Саборну цркву, Народну библиотеку Србије, Музеј Николе Тесле… А најупечатљивији моменат за све био је пријем код патријарха српског Иринеја.

У обраћању младим гостима под сводовима Патријаршије, уз пригодно послужење, његова светост патријарх српски евоцирао је успомене са прошлогодишњег путовања по Херцеговини.

“Ја сам по нашој Херцеговини и пешице ходио. Било је то када сам, пре много година, служио војску у Мостару. Пошто је то била јединица брдске пешадије, чак четири пута смо пешице ишли из Мостара у Невесиње и тамо, на полигону Ступине, изводили неке војничке вежбе“, присјетио се детаља из своје младости патријарх Иринеј и додао:

“Срећан сам и поносан што сам имао прилику да ходам земљом којом је ходио и којом је управљао свети Сава. Будите и ви поносни што сте рођени и што живите у тој земљи. Нека сте благословени ви, ваши наставници који вас уче, а и људи који су вам приредили ово путовање“.

Са тим благословом дјеца су отпутовала у Херцеговину, радосни и захвални што се нашао неко ко је препознао њихове квалитете и што им је организовао ово путовање за памћење.

И доктор Вуканић задовољан је што је успио у још једном племенитом прегнућу. Жеља му је да се ова активност настави и у будућности прошири на цијелу Републику Српску. А за то неће бити довољна само племенитост и ентузијазам овог изузетног човјека, него и знатно веће разумијевање и подршка од ове коју је имао до сада.

Зоран Јањић

Награде ђацима 2013