„Боље земљу продати, него обичај изгубити“ – у Центру Сава одржано Невесињско сијело

Колико је очување обичаја значајно за сваку заједницу најбоље говори изрека “Боље земљу продати, него обичај изгубити”. Обичаји од најранијих времена испуњавају једну од својих најзначајнијих улога, а то је очување идентитета народа.

Сијело 2013

Невесињци су, као и остали Херцеговци, народ са богатом традицијом, који је, због сплета различитих историјских околности, био суочен са великим искушењима њеног очувања. Данас, у измијењеним околностима, унутар овог дијела српског ентитета, присутна је израженија тежња да се многи заборављени обичаји обнове и уткају у контекст савременог живота. У том духу је и основано Удружење Невесињаца у Београду које је синоћ је у Центру Сава по четврти пут организовало и одржало „Невесињско сијело“.

Поред традиционалног програма посвећеног народном духу и умјетности које су извели чланови КУД „Свети Димитрије“ из Невесиња, овогодишње окупљање у највећем дијелу било је посвећено књижевности, књижевницима поријеклом из Невесиња и дјелима чије су књижевне теме били Невесињци и Невесиње. Основна порука овогодишњег књижевног темата упућена је ријечима завјештања Стефана Немање о књизи, писму и језику, које је изговорио прослављени глумац Небојша Глоговац, чији породични корјени потичу из Невесиња. Посебно надахнуто бесједио је и говорио поезију пјесник Рајко Петров Ного, а уживало се и у стиховима Ђорђа Дабарчића, Владимира Настића, афоризмима Митра Ђерића – Лакија и Миће Чокорила.

Да је Косово и Косовски мит нераздвојив дио духовности Невесињаца и њихових потомака, потврдио је и програм о Цару Лазару који је извела наша истакнута умјетница Ивана Жигон, провјерени и искрени пријатељ Невесиња и Невесињаца, али и косовска пјесма „Гора јечи“ коју је извела Наталија Јогрић ученица Музичке школе „Мокрањац“ из Београда.

Посебан значај и уважавање присутних изазвало је присуство и прикладна бесједа владике захумско-херцеговачког Григорија, који је био почасни гост организатора овогодишњих сусрета Невесињаца у Београду. Међу почасним гостима нашли су се и начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић, предсједник Општине Вождовац др Драган Вуканић и представници Удружења Херцеговаца из Новог Сада.

Невесињци су се са својим гостима из завичаја, Београда и цијеле Војводине, до касно у ноћ дружили, „људовали“ и веселили уз музику оркестра „Анђин сан“ из Новог Сада. Програм Невесињског сијела веома професионално су водили Снежана Лукић и Миливоје Бештић.

Здравка Вучинић Радуловић