МИТРОВДАН 2016

У Отаџбинском рату, за више од три и по године његовог трајања, на дијелу фронта између Мостара и Невесиња водило се више бојева и борби које су овај дио ратишта чинили једним од најактивнијих на простору Босне и Херцеговине. Међу бројним биткама издвајају се двије, које су по јачини и начину дејства ангажованих снага непријатеља, обостраним губицима, као и по њиховом исходу, имале значајног утицаја на ток рата у Херцеговини.

Прва је почела о Митровдану, 8. новембра 1992. године. Била је то нападна операција удружених хрватско – муслиманских снага на Невесињску бригаду, која се бранила на широком фронту, од обронака планине Прењ на сјеверу, до кањона ријеке Радимље на југу. Жестоке борбе са бројно надмоћнијим непријатељем вођене су непрекидно пет дана и ноћи. Непријатељ није успио у остварењу својих циљева, него је, уз огромне губитке, претрпио пораз од кога се дуго није могао опоравити.

Друга битка водила се непосредно након Митровдана 1994. године. У њој су специјалне снаге муслиманског 4. корпуса извеле диверзантску операцију, тако што су убаченим, посебно обученим и опремљеним групама напале све виталне положаје Невесињске бригаде, уз истовремен пјешадијски напад са фронта. Битка је трајала само један дан; отпочела је у зору 11. новембра, а завршила се истог дана у поподневним часовима. Умјесто спектакуларног уласка у Невесиње, какав су планирале и са безрезервном сигурношћу очекивале, разбијене непријатељске јединице су се, данима тумарајући по беспућима Подвележја, вратиле тамо одакле су и пошле.

Његујући сјећање на херојска дјела бораца Невесињске бригаде, на премноге жртве пале за слободу и Републику Српску, Удружење Невесињаца у Београду и ове године организује служење помена за погинуле борце. Помен ће се служити на Митровданске задушнице, у суботу 5. новембра, у 11.00 часова, у цркви Светог Саве на Врачару. Биће то прилика да се, уз присуство непосредних учесника тих славних битака, још једном подсјетимо дана који су златним словима уписани у историји српског народа.

Организациони одбор