СРПСКА НОВА ГОДИНА У НОВОМ САДУ

Више од 500 Херцеговаца и њихових пријатеља дочекало је Српску нову годину у једном од највећих новосадских ресторана “Рибарац“ на Дунаву, и традиционално, у организацији Удружења Срба из Херцеговине и њихових потомака  у Војводини.

Програм је почео славским обредом и  благословом, јер је Василијев дан, односно Мали Божић и крсна слава овог Удружења, које већ 23 године активно ради на унапређењу културних, привредних и пријатељских веза Војводине и Херцеговине. Након здравице – добродошлице родоначелника Удружења Пеја Бајчетића, скуп је поздравио предсједник Удружења Ђорђо – Ђока Радојичић. Са пажњом је саслушан и Момчило Шиљеговић – начелник општине Невесиње, који  се обратио у име делегација општина источне и старе Херцеговине. Изасланик епископа Захумско – херцеговачког и приморског, свештеник Милан  Унковић, такође је честитао Мали Божић и пренио поздраве духовног пастира земље Херцегове свим члановима и пријатељима Удружења у Новом Саду.

Богат културно – забавни програм протекао је у знаку дипала, двојница и гусала Војина Радојичића, потом изворне пјесме мушке пјевачке групе “Звуци с камена“, те фолклорних кореографија  КУД “Благоје Паровић“ из Гајдобре и КУД “Јован  Дучић“ из Нове Гајдобре. Свој хумористички кутак, по традицији, имао је др Братољуб Бркљача, начелник Војне болнице на Петроварадину, а у забавном дијелу програма, са богатим репертоаром, представио се музички састав “Анђин сан“. Као солисти и веома успјешни забављачи аплаузима су награђени и  Радован – Рашо Палавестра, начелник општине Источни Мостар и др Ацо Глуховић, најављен као  “херцеговачки кум са Романије“. У такмичењу у пјевању “иза стола“, најбољи су били пјевачи из Богодола (мостарског). Играла се пролета, а коло херцеговачко дуго се окретало на размеђу двије календарске године.

Посебно топло су поздрављени најбољи херцеговачки студенти у Новом Саду. Удружење је пригодним  новчаним наградима обрадовало четири врсна студента: Мирјану Климента са Факултета техничких наука, са просјечном оцјеном 10,00; Сретена Ивковића, Невесињца, са Пољопривредног факултета, такође са просјеком 10,00; те Милију Стојановића из Гацка, са Факултета техничких наука – докторске студије, са просјеком 9,6 и Дубравку Вуковић са Правног факултета, чији је просјек 9,4. Предсједник Фонда “Борка Вучић“ за стипендирање младих пољопривредника из Београда Слободан Аћимовић је додијелио и стипендију једном студенту из области пољопривреде кога предложи новосадско завичајно Удружење.

У новогодишњој томбиоли, захваљујући спонзорима, подијељени су: печено прасе, мобични телефон, пршут, новчана награда од 10.000 динара и бројне друге награде – књиге, кућански апарати, услуге… Требињски привредници додијелили су бесплатан викенд на Моску и Требињу  делегацији Удружења из Новог Сада, у циљу даљег јачања сарадње.

На скупу је најављено и “Невесињко сијело“, које ће се ове године одржати 22. фебруара у ресторану Сава Центра у Београду.

Истовремено, на организованом дочеку Српске нове године на Тргу слободе у Новом Саду наступили су Жељко Јоксимовић, Наташа Беквалац, Јелена Томашевић и Никола Роквић, а испред хотела “Нови Сад“ приређен је и велики новогодишњи ватромет.

М.Бештић

Српска Нова година Нови Сад