СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕВЕСИЊСКЕ И ДРУГЕ ЛАКЕ БРИГАДЕ

Светом литургијом у Цркви светог Василија Острошког и Тврдошког у Невесињу и парастосом погинулим борцима, јуче је обиљежена 22. годишњица формирања Невесињске бригаде.Тим поводом представници Општинске борачке организације и општине Невесиње као организатори манифестације, положили су цвијеће на споменик у Централном спомен обиљежју бораца Херцеговине на Гвозду и упалили свијеће за погинуле саборце.
Свечаност је настављена у Великој сали општине Невесиње гдје је одржан историјски час.
Ратни командант Невесињске бригаде пуковник Ранко Продановић нагласио је да је ова бригада имала славан ратни пут и да је прва у Републици Српској одликована највећим војничким признањем – Орденом Немањића. Он је додао да за читав ток рата ова војна формација није изгубила ниједан педаљ своје територије.
– За четири године рата Невесињска бригада је израсла у највећу оружану силу на овим просторима. На часном и херојском путу одбране вјековних огњишта погинуло је 476 припадника бригаде, а преко 1.200 је рањено- казао је Продановић.
Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић рекао је да се, обиљежавајући овај датум, са поносом сјећамо свих ратних успјеха које је постигла Невесињска бригада.
– Желим да истакнем да нико од бораца и официра Невесињске бригаде није оптужен ни за један ратни злочин.То је велико признање невесињском народу и свим припадницима бригаде – истакао је Шиљеговић.
На историјском часу о значају и околностима у којима је формирана славна Невесињска бригада, говорили су професор историје Бошко Буха и предсједник Борачке организације источне Херцеговине Војин Гушић.
– Ми смо дужни да се сјећамо оних који су учинили највећу жртву за мир који данас уживамо, да се окупљамо и дајемо почаст нашим саборцима – истакао је Гушић.
Културно – умјетнички програм обиљежили су наступи ученика Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ .
ОТВОРЕНЕ И ОСВЈЕШТАНЕ ПРОСТОРИЈЕ СТРЕЉАЧКОГ КЛУБА
У оквиру обиљежавања Дана бригаде у Касарни „Невесињска пушка“ отворене су и освјештане просторије Стрељачког клуба РВИ „Свети Димитрије“.
Предсједник Борачке организације источне Херцеговине Војин Гушић рекао је да је ово први клуб у Невесињу који су основали РВИ.
-Циљ секције ратних војних инвалида је да се укључи што већи број младих људи у овај спорт – нагласио је Гушић и изразио наду да ће овај клуб једног дана изњедрити добре стријелце.
Члан клуба Бранимир Таминџија истакао је да је циљ отварања овог клуба омасовљење стрељаштва у општини Невесиње.
– Омогућићемо свој дјеци која буду заинтересована за овај спорт да се учлане у клуб и да вјежбају, а радићемо и на ресоцијализацији особа са инвалидитетом која су погођена ратном траумом – рекао је Таминџија.
Сања Ковач

Дан бригаде