МОЖДА НИСТЕ ЗНАЛИ О ЛУЦИ

Милан Дука је био најбољи херцеговачки гуслар у другој половини 19. вијека. Био је чест гост на Двору црногорског  књаза Николе.

Први соколски дом  у невесињском срезу отворен је  1936. године у Луци. На објекат је постављена спомен-плоча краља Александра, коју је израдио Божо Булајић из Бојишта.

 

 

Један већи комплекс у планини Црној гори, у сјеверном дијелу невесињске општине, педесетих година  постао је предмет изучавања ботаничара. Сматрали су да се може окарактерисати као прашума пошто  на тај локалитет никад није ступила људска нога.

 

Најјачи земљотрес који се догодио на територији општине Невесиње у посљедњих 100 година регистрован је 3. октобра 1979. године. Магнитуда потреса са епицентром у селу Лука  износила је 5, а интензитет 8 степени Меркалијеве скале. Није било жртава, али је оштећено око 300 кућа.

Никола Телебак, инжењер металургије, други је Невесињац ( поред Уроша Лазовића ) који је био директор Жељезаре у Зеници, колектива са око 25 000 радника. Као успјешан привредник, обављао је и низ других функција: био је предсједник Извршног одбора, а затим и предсједник општине Зеница, те представник зеничке Жељезаре и београдског „Прогреса“ у Лондону.

 

Водећи српски фолозоф са великим међународним угледом у теорији естетике Мирко Зуровац рођен је у Луци. Његов стваралачки опус је импресиван.Преводио је и Ж.П.Сартра.

Десетак мјештана Луке 24. априла 1997. године  били су свједоци првог чуда Божијег код мјесне цркве Успења пресвете Богородице. Када су копајући раку у оближњем гробљу ударили у поклопницу неког старог гроба звоно на цркви је само зазвонило три пута.

Познати српски лингвиста Милорад Телебак, Невесињац, из Луке, доказани је посвећеник српском језику и језичкој култури сународника: објавио  више стотина текстова о језику у часописима и листовима, припремио на стотине језичких емисија у образовном програму радија и телевизије, написао десетак популарних језичких приручника. Добитник је високог признања Матице српске ― Повеље за укупан допринос његовању српске језичке културе. Предсједник Републике одликовао га је Орденом Његоша.

 

Више у књизи „СВЈЕТСКО, А НЕВЕСИЊСКО“ !