Вуковци из Невесиња у Београду

Претходни викенд најбољи ученици завршног разреда основне школе Ристо Пророковић из Невесиња дуго ће памтити и носити у сјећању као један од најљепших у досадашњем школовању. За тако лијепе тренутке наших одликаша побринуло се Удружење Невесињаца у Београду, које је својим Годишњим планом рада предвидјело организовање наградне екскурзије у Београд за ученике основних школа са подручја општине Невесиње. Велику помоћ у реализацији ове екскурзије пружило је руководство београдске општине Вождовац, на челу са предсједником Драганом Вуканићем.

Уз сагласност Министарства просвјете Републике Српске, са директором Основне школе Миладином Зупцем договорено је да на екскурзију путују ученици који су носиоци дипломе Вук Караџић. Дакле, они који су од првог до последњег разреда на крају сваке школске године из свих предмета имали одличне оцјене.

Тако је група од двадесет двоје малих матураната (седамнаест дјевојчица и пет дјечака), предвођена директором Зупцем и наставницима Даницом Чабрило и Вељом Вујичићем, у раним јутарњим часовима 12. јуна допутовала у Београд.

Након смјештаја у хотелу Чарапићев брест на Авали и кратког одмора од пута кренуло се са реализацијом планираних активности. Најприје је у сали општине Вождовац групу примио господин Вуканић. Након поздравне ријечи и основних података о овој општини, предсједник је свима уручио пригодне поклоне. Посебан поклон – комплет књига, новчану награду и ваучер за обуку у раду на рачунару добила је ђак генерације Јелена Рашовић. Комплет књига добио је и директор Зубац.

Након тога, у маниру најбољих домаћина, групу је у обилазак знаменитих објеката у Београду повео лично предсједик Вуканић. Кренуло се од Авале, гдје су обишли Споменик незнаном јунаку и обновљени ТВ торањ. Група се потом спустила до Спомен парка у Јајинцима и до манастира у Раковици, гдје су се поклонили сјенима блаженопочившег патријарха Павла. Пут је, поред објеката у ширем центру града, водио даље до Београдске тврђаве – Калемегдана, гдје су обишли све значајне културно – историјске споменике.
Група је била напросто занесена домаћином. У незаборавном дружењу са господином Вуканићем сазнали смо да, поред руковођења једном од највећих и најзначајнијих београдских општина, он није прекидао рад у Дјечијој клиници у Тиршовој улици, гдје је један од најпризнатијих хирурга. Уз студије медицине завршио је и студије историје умјетности, тако да смо имали и врсног туристичког водича.

У касним поподневним часовима, помало уморна од путовања и темпа који је наметнуо господин Вуканић, група се вратила на преноћиште у хотел.

– Част ми је што сам имао прилику да будем домаћин овој дивној дјеци из Невесиња, рекао је на крају дружења Вуканић. Ова посјета је најбољи увод у активности које ће се ускоро реализовати. Наиме, на иницијативу и уз посредовање Удружења Невесињаца у Београду, општина Вождовац побратимиће се са општином Невесиње, а свечаност братимљења планирана је за Видовдан у Београду. Убијеђен сам да ће наше двије општине убудуће развијати праве братске односе на свим пољима, а посебно у области привреде и културе, закључио је Вуканић.

Сутрадан, 13. јуна, по плану је био обилазак града отвореним туристичким аутобусом. Лијепо вријеме и дан без уобичајене градске гужве допринијели су да се обиђе велики број значајних објеката у граду. Дјеца су имала прилику да оду до Аде Циганлије, да прошетају Теразијама и Кнез Михаиловом улицом, гдје су купили сувенире који ће их сјећати на ово лијепо путовање.

– Све је било изузетно. Захваљујем се свима који су нам приредили ово путовање којег ћемо се сјећати читавог живота. Ово је награда нама који смо од поласка у школу имали најбољи успјех и потврда да тај наш успјех неко види и цијени. Трудићемо се да и у даљем школовању постижемо одличне резултате, није крила Јелена Рашовић, најбоља међу најбољима, одушевљење овом изненедном и несвакидашњом екскурзијом.

Вођа пута, директор школе Миладин Зубац, такође се захвалио Удружењу Невесињаца на добро организованом и срдачном дочеку:

– Заиста смо ганути пажњом која нам је указана. Ово није уобичајена екскурзија која се сваке године организује са ученицима завршног разреда основне школе, него награда за најбоље. Посебно ми је драго што су ова дјеца осјетила да се њихов труд исплатио и вјерујем да ће ово бити стимуланс за наредне генерације наших ђака, рекао је Зубац.

На крају, треба истаћи да је комплетну екскурзију организовала делегирана група Удружења Невесињаца у Београду у којој су били чланови Извршног одбора др Трифко Брењо, Жарко Самарџић и Вукашин Драговић.

– Ово је тек једна од планираних активности нашег Удружења и настојаћемо да постане традиционална. Посебну захвалност дугујемо општини Вождовац и њеном предсједнику, као и још неким огранизацијама и појединцима, без којих ова екскурзија не би била на оваквом нивоу, истакао је др Брењо.

Зоран Јањић