Добротворно вече посвећено прикупљању новчаних средстава за обнову цркве у селу Југовићи код Гацка

 Недавно је у просторијама хотела Централ у Земуну одржано добротворно вече са циљем да се прикупе новчана средства потребна за обнову цркве Свете Тројице у селу Југовићи код Гацка.

Организатор вечери био је професор Драгиша Скоко, ентузијаст и велики заљубљеник у родни крај и Херцеговину.

За присутне госте приређен је богат културно – забавни програм, у коме су доминирале гусле, древни, али најпознатији и најзначајнији музички инструмент у Срба.

У обраћању присутнима Скоко је изнио основне податке о цркви. Тако смо сазнали да је, како каже предање, највјероватније саграђена у четрнаестом вијеку. Наиме, након Косовског боја породица Југовић се, повлачећи се пред турским освајачима, ту настанила и засновала село. По њима је село и добило име, а у селу су саградили и цркву. По једном запису, који донекле потврђује ово предање, каже се да су Турци, “када су окупирали ове крајеве, надирањем од Чемерна и Борча, спалили цркву у Домркама и Југовићима“.

Услиједио је културно забавни програм који је водио пјесник Божидар Глоговац, а доминирали су гуслари са пјесмама прилагођеним поводу окупљања. Запаженији наступ имали су провјерени мајстори древног инструмента Ђорђе Тановић и Александар Таушан.

Женска пјевачка етно група, коју чине три сестре Сандић, отпјевала је неколико изворних пјесама са Косова и Метохије.

Запажену бесједу имао је и професор књижевности, дугогодишњи новинар Милош Марковић, а ведрију ноту програму дао је Митар Ђерић, који је својим афоризмима до суза засмијавао присутне госте.

Као што су то радили Југовићи у стара времена, тако су све генерације Срба подизале своје богомоље, односно обнављале оне које су освајачи “порушили и у гомилу створили“ или су од дуга времена саме оронуле.

Нека би се прикупило довољно средстава да се обнови црква Свете Тројице у Југовићима, да се у њој и у свим осталим црквама служи света Литургија, да буде, као што се каже у народној здравици, “украшена иконама и крстовима, сребром и златом и свакијем Божијем даром, а највише народом хришћанскијем, акобогда“. Амин.

З.Ј.