Вуковци из Херцеговине у Београду

У организацији београдске општине Вождовац и Удружења Невесињаца у Београду и ове године, трећу годину заредом, на наградно путовање у Београд стигли су најбољи ученици завршног разреда основних школа из источне и старе Херцеговине.

Путовањем су обухваћене општине Требиње, Љубиње, Берковићи, Билећа, Невесиње, Гацко, Калиновик, Фоча, Чајниче, Ново Горажде и Вишеград, а дошле су следеће категорије ученика:

–          Вуковци завршних разреда основних школа (ученици који су у досадашњем школовању на крају свих разреда имали све одличне оцјене);

–          Ученици генерације основних школа (уколико неким случајем нису обухваћени у првој групи);

–          Ученици завршних разреда основних школа која припадају категорији дјеце са посебним потребама, без обзира на успјех у школи;

–          Ученици завршних разреда основних школа који су на спортским такмичењима на нивоу Републике Српске и вишем освојили прва мјеста, без обзира на успјех у школи;

–          Брат (сестра) близанац дјетета које долази по било ком напријед наведеном основу.

Посјета је започела доласком у Београд 10. јуна у јутарњим часовима, а завршиће се 12. јуна у поподневним часовима, посјетом спомен – комплексу Карађорђевића на Опленцу и споменику подизања Првог српског устанка у Орашцу.

Првог дана, након смјештаја у објектима “Радојка Лакић“ и “Чарапићев брест“ на Авали, кренули су у обилазак културно – историјских споменика у Београду.

Најприје су посјетили музеј Николе Тесле, а затим зграду Старог Генералштаба. Ту их је дочекао и поздравио знаменити Невесињац, директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач, а његови сарадници младим гостима показали су Велику и Малу ратну салу и музеј ВБА.

Након тога обишли су изложбу у Конаку кнегиње Љубице и Војни музеј на Калемегдану.

У поподневним часовима посјетили су Споменик незнаном јунаку и Авалски торањ.

Сутра их очекује богат програм, а предвиђено је да их у склопу посјете Саборној цркви прими Патријарх српски Иринеј.

З.Ј.