Гости Удружења отпутовали у Херцеговину

На почетку трећег дана наградног путовања у Београд, вуковци основних школа источне и старе Херцеговине посјетили су Спомен парк у Јајинцима. На том мјесту стријељани су заточеници логора који су окупаторске њемачке власти формирале на Бањици, као и са других мјеста из Београда и остатка Србије. Према броју страдалих, сматра се да су Јајинци после Јасеновца на другом мјесту по броју убијених Срба у Другом свјетском рату.

Након Јајинаца гости су кренули пут Опленца, гдје су посјетили цркву са криптом у којој су сахрањени бројни припадници краљевске породице Карађорђевић, као и друге објекте тог Комплекса.

Затим су обишли и Орашац, гдје су у Марићевића јарузи посјетили споменик посвећен подизању Првог српског устанка. Ту их је дочекала делегација на челу са предсједником мјесне заједнице Орашац, која им је приредила и краћи културно – забавни програм и окрепљење са сендвичима и соковима.

Тиме је и завршена ова јединствена тродневна посјета. На крају нико није крио одушевљење, ни дјеца и њихови наставници, као ни организатори из општине Вождовац и Удружења Невесињаца у Београду.

Свима њима, и поред бројних проблема који су отежавали организовање оваквог путовања, остаје жеља и нада да ће се ова дивна и племенита акција наставити и наредних година.

Зоран Јањић