Пријем за математичке олимпијце из Невесиња

За невесињске средњошколце Владимира Ивковића и Марка Рајковића, освајаче бронзане медаље и похвале на Међународној математичкој олимпијади у Аргентини, у кабинету начелника  општине Невесиње  организован је пријем. У присуству представника локалне власти, професора математике и новинара невесињски олимпијци су говорили о свом боравку у Мар дел Плати и утисцима са угледног свјетског такмичења. Сви су се сложили у оцјени да је ово историјски успјех за Невесиње и да је била велика част што су наши суграђани у друштву 560 ученика из 100 земаља стигли до овако великих домета у науци. Начелник општине Бранислав Миковић је Ивковићу и Рајковићу уручио лаптоп рачунаре, дар Општине Невесиње. Вијест о успјеху ученика из Невесиња брзо се проширила регијом, а словеначки Природно – математички факултет из Копра чак је понудио стипендије невесињским ученицима, уколико се одлуче да школовање наставе на њиховом универзитету.

Владимир Ивковић каже да су успомене које носи из Аргентине непоновљиве и да се ниједно такмичење не може упоредити са Олимпијадом.

–Још од основне школе маштам да се нађем на свјетској смотри математичара. Прошле године у Амстердаму сам добио похвалу, а сада сам заслужио и медаљу, што ме чини посебно срећним – истакао је Ивковић. Он је потврдио да је од Словенаца добио понуду за стипендију, али је ипак одлучио да  школовање настави у Новом Саду на Факултету техничких наука.

Марку Рајковићу је за длаку измакла медаља у Мар дел Плати, али он ће и наредне године имати прилику да се укључи у још један олимпијски циклус. Он је изразио наду да ће се и држава више побринути за надарене ученике, као што то чине земље у региону.

Професор математике у СШЦ  „Алекса Шантић“ Здравко Алексић  са одушевљењем је примио вијест из Аргентине о успјеху невесињских ученика.

– На нашим просторима до сада се није десило да на Олимпијаду оду два ученика из исте школе и још остваре високе домете и то би требало да се посебно вреднује – истакао је Алексић. Он је изразио жаљење што Министарство просвјете РС  није на прави начин испратило успјехе младих математичара.

– Мислим да је крајње вријеме да се најбољим ученицима посвети већа пажња – указао је Алексић.

Извор: Радио Невесиње