20 година од формирања Невесињске бригаде

У Невесињу и у околини Мостара 15. и 16. јуна низом манифестација обиљежена је 20. годишњица формирања 8. херцеговачке моторизоване бригаде Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске, која је од самог формирања па све до данашњих дана познатија под именом – Невесињска бригада.

О том значајном догађају извијестили су сви републички и локални штампани и електронски медији.

На овом мјесту пренијећемо закључну ријеч о ратном путу бригаде, казану на Округлом столу у свечаној сали општине Невесиње 16. јуна.

Закључна ријеч о Невесињској бригади

Невесињска бригада настала је у данима који се могу окарактерисати као најтежи у новијој историји долине Неретве и Невесиња.

Била је састављена од бораца из Невесиња, из долине Неретве, највећим дијелом из града Мостара и насеља од Салаковца до села Клепци и Пребиловци у околини Чапљине, те једне чете из Билеће, познатије под називом Билећки добровољци.

Даном формирања одлучно је стала у одбрану Невесиња и Херцеговине и тако постала гарант слободе и нада за повратак Срба на своја огњишта у долини Неретве.

У свим биткама које је водила у својој зони одговорности извојевала је побједу над непријатељем, од којих се двије Митровданске офанзиве могу сврстати у ред најславнијих битака српске војске у ратовима препуној историји нашег народа.

Бригада је учествовала у свим операцијама, бојевима и борбама у зони одговорности Херцеговачког корпуса, више битака у зони одговорности Сарајевско – романијског корпуса, те у једној операцији у зони одговорности 2. Крајишког корпуса.

У те битке увијек су упућивани најискуснији борци, који су редовно ангажовани на најугроженијим правцима и сваки пут су се свијетла образа враћали у своју бригаду.

Скоро све борбене групе ван зоне одговорности предводио је командант 2. батаљона Пурковић Зоран, а са њим су најчешће са својим водовима били потпоручник Миленко Савић – Чова из 2. батаљона, поручник Лучић Славенко из 3. батаљона и поручник Радовић Раде (војвода) из 4. батаљона.

За укупан допринос борби српског народа и стварању Републике Српске одликована је орденом Немањића, међу првима у Војсци Републике Српске.

У великој мјери захваљујући Невесињској бригади, Невесиње је први град у Републици Српској који је одликован Орденом заставе РС са сребреним зрацима.

Бригада није изгубила ни педаљ територије коју је бранила.

У четворогодишњем рату остала је без 476 бораца, који су своје животе уградили у темеље Отаџбине и слободе.

Због свега учињеног, бригада може служити на понос борцима који су били у њеним редовима и народу и држави у чију је одбрану стала.

Ми који се данас подсјећамо на дан када је прије 20 година бригада формирана, требамо чинити све како се њена славна историја не би заборавила, него да буде стална инспирација будућим нараштајима.

ЖИВЈЕЛА НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА!

З.Ј.