Вуковци обишли знаменитости Београда

Другог дана посјете Београду, најбољи ученици основних школа источне и старе Херцеговине наставили су са обиласком значајних културно – историјских споменика у престоници. Цијелог дана домаћин им је био предсједник општине Вождовац, доктор Драган Вуканић, који је, поред завидне физичке кондиције,  и овога пута показао изузетно знање из различитих области – историје, религије, умјетности, архитектуре…, а са њима су били и представници Удружења Невесињаца у Београду.

Најприје су посјетили Храм Светог Саве и “Малу цркву“ на Врачару, те Саборну цркву. Нажалост, због раније преузетих обавеза, није реализован пријем код Патријарха српског Иринеја.

Потом су се премјестили на Калемегдан, гдје су упознати са већином значајних културно – историјских споменика, као што су: Победник, Римски бунар, Барутана, Кула Небојша и т.д.

Након ручка на ушћу Саве у Дунав отишли су у Топчидер, гдје су видјели Милошев конак са објектима који су везани за њега (Црква светих апостола Петра и Павла, споменик Арчибалду Рајсу…).

Потом су отишли у манастир Раковица и поклонили се сјенима блаженопочивших патријараха српских Димитрија и Павла.

Круна другог дана посјете биo је пријем који им је у свечаној сали општине Вождовац приредио предсједник Вуканић. Ту их је, након пригодне бесједе, даривао вриједним поклонима. Најприје је поздравио и даривао младу Невесињку Марију Вујовић, којој је прије мјесец дана на познатој дјечијој клиници у Тиршовој доктор Вуканић извршио трансплантацију бубрега. Марија се добро осјећа и сви присутни су је дубоко емотивно поздравили.

Са поклонима је издвојио ученике генерације свих пристиглих школа. Њима је, поред осталог, даривао најновије издање Вујаклијиног ријечника страних ријечи и израза и ваучер у вриједности од 50.000,00 динара за похађање школе рачунара у трајању од 4 мјесеца.

У оквиру свечаности, предсједник Извршног одбора Удружења Невесињаца у Београду, Љубомир Бабић, ученицима и наставници из Невесиња уручио је скромне поклоне.

У име свих ученика и наставника, предсједнику Вуканићу и Удружењу Невесињаца, топлим ријечима захвалила се Рада Цвијетић, одликаш из Невесиња.

На крају дана извиђачи Вождовца су својим вршњацима из Херцеговине на Авали припремили дружење уз логорску ватру.

З.Ј.