Удружење у добротворној акцији

Удружење Невесињаца у Београду, у складу са својим опредјељењем да му једна од основних дјелатности буде хуманитарни рад, ових дана се потврдило на дјелу.
Од више захтјева за новчаном и другом помоћи који су стигли на његову адресу, руководство Удружења је препознало оне који завређују највише пажње.
Први је захтјев Удружења дјеце и омладине са посебним потребама “Моја нада“ из Невесиња.
Према ријечима директора Удружења Момчила Ивковића, који је и сам отац дјетета са посебним потребама, Удружење броји 46 чланова, узраста од 3 до 35 година живота. Та дјеца потичу из 34 породице, јер неке породице имају и до четворо дјеце са посебним потребама. Уз свесрдну помоћ руководства општине Невесиње, прошле године је отворен Дневни центар, у коме настоје да олакшају својим члановима свакодневни живот кроз рехабилитацијске третмане, радно – окупациону терапију, помоћ при набавци ортопедских помагала, као и финансијску помоћ приликом одласка на лијечење у удаљене градове. У Центар свакодневно долази 25 – 30 дјеце, а 6 лица је у сталном радном односу (физиотерапеут, логопед, васпитачи и наставници).
Овом Удружењу је уручена донација у новчаном износу од 500 конвертибилних марака.
Друга донација, такође у износу од 500 конвертибилних марака, уплаћена је у Фондацију Свети Вукашин.
Ова Фондација је основана о Преображењу 2011. године у Требињу, на иницијативу епископа Епархије захумско – херцеговачке и приморске, Григорија, а основна намјена јој је подстицај наталитета у Херцеговини.
У оснивачком акту Фондације је истакнуто:
“…Ријетке су земље и народи којима је Бог толико дао, а људи одузимали. У ратовима су нам страдали највиђенији, најхрабрији и најбољи од нас, што нас је, као народ, довело на руб опстанка. У годинама мира смо обновили и изградили велики број храмова, обновили много домова, подигли винограде и воћњаке, али, ако не буде народа, људи, дјеце, зар све то није узалуд? Не смијемо да дозволимо да ова света и благородна земља Хецеговина пресуши, да пресуши људима, да пресуши живот и остане само камен. Фондација Свети Вукашин постоји да пробуди и подржи свијест о вриједности живота и помогне да се роди нови живот, да процвјета хиљаду цвјетова и да младошћу озелени ова наша рајска долина, земља Хецеговина…“
Иако Удружење до новца, који му је неопходан за реализацију многих активности којима се бави, долази углавном путем донација, руководили смо се оном народном пословицом да једна рука прима, а друга даје. Тако, како смо од наших добротвора и путем непрофитних активности прибавили одређену суму новца, дио тог новца прослиједили смо тамо гдје је у овом тренутку потребнији.

Овом приликом позивамо све људе добре воље, који су у могућности, нека слиједе примјер нашег Удружења и помогну оне којима је помоћ потребна.

З.Ј.