Коњске трке на Братачком лугу 19. августа

Овогодишња 137. Невесињска олимпијада биће одржана од 11. до 19. августа, одлучено је на састанку Организационог одбора ове културно – спортске и туристичке манифестације. Спортисти из земље и региона за осам такмичарских дана надметаће се у преко 30 дисциплина, а они најбољи поред медаља освојиће и вриједне новчане награде. Организациони одбор је одлучио да централни дио програма са коњским тркама и традиционалним и витешким дисциплинама буде одржан на Братачком лугу 19. августа, али ће прве медаље бити подијељене много раније. Планирана су такмичења у кик боксу, фудбалу, кошарци, рукомету, шаху, атлетским дисциплинама, одбојци на пијеску и спортском риболову. Уведене су двије нове витешке дисциплине: трчање по брвну и борба на греди.

Манифестацију прати низ културних и туристичких садржаја као што су сајам прехрамбених производа и ручних радиности, фестивал младих гуслара и олимпијски квиз што ову августовску светковину чини препознатљивом у региону. Окосницу културних садржаја чиниће изложба слика академског сликара Миливоја Унковића и промоција монографије „80 година фудбала у Невесињу“. Организатор Олимпијаде је општина Невесиње, а покровитељ Министарство за породицу омладину и спорт у Влади РС.

Невесињска олимпијада је наставак одржавања коњских трка на Братачком лугу код Невесиња, традиције дуже од једног вијека која сваке године окупи на десетине хиљада посјетилаца. Народ овог краја имао је пријеку потребу да се крајем августа окупља у срцу Невесињског поља, након напорних радова око сакупљања љетине. Била је то, кажу старе приче, прилика да се надмудри турски окупатор који је бранио сва зборовања умних Срба. Коњске трке су биле повод који је прерастао у саборовање на којем су се сретали пријатељи у времену кад је једино превозно средство био коњ, а само саборовање је било прилика да се делије огледају ко је јачи, бољи и вјештији. Још осамдесетих година 19. вијека Братачки луг је постао право олимпијско борилиште у традиционалним и витешким дисциплинама. Дакле, Невесињска олимпијада гаји традицију дужу од модерних олимпијских игара, а све у  жељи чувања од заборава тековина које су нам преци оставили у завјет. Једни поред других су и аматери и професионалци, и млади и стари, а гледаоци су сами бирали своје јунаке. Не морају они бити ни најбржи ни најснажнији, али морају посједовати спортски дух и бар мало јунаштва и витештва.

Извор: Радио Невесиње