Црква светог великомученика Лазара и свих мученика косовских у Батковићима

С благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-Босанског и администратора Епархије ЗХиП г.Владислава, а трудом и залагањем мјештана Батковића, Миљевца, Лапчевина, Шурића и цијелог Невесиња на челу са пок. протом Радомиром Брењом, подигнута је ова црква у батковском гробљу, упркос снажном одупирању и негодовању локалних комунистичких власти.Освећење је извршио Митрополит Владислав у недјељу по Великој Госпојини 1975. године и том приликом је рукоположио у чин ђакона свршеног богослова из Невесиња г.Благоту Васиљевића.

Црква је реновирана 2006.године. Промијењен је стари дотрајали лим новим бакарним лимом, урађен је нови иконостас, промијењени су отвори на Цркви и урађен је нови тротоар и прилаз Цркви. Очишћено је и уређено гробље око Цркве, доведена је вода са градског водовода и урађена чесма испред саме Цркве. У недјељу по Великој Госпојини 2006.године, мало освећење ове обновљене светиње, с благословом Преосвећеног Епископа ЗХиП г.Григорија извршио је Архимандрит Данило (Павловић) игуман манастира Житомислића.

У Цркви се служи пет пута годишње и то: на Велику Суботу, на Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца (прислава), на Видовдн (слава), недјељу по Великој Госпојини, на Митровске Задушнице и вечерње на Бадњи дан. Црква је на парохији трећој Невесињској – свештник Зоран Илић.